Днями екзаменували комунальну службу Шевченківського району Києва. Члени міської комісії з проведення місячника благоустрою та санітарної очистки столиці пересвідчувалися, як шевченківці підготовлені не лише до стихії, а й до роботи в осінньо-зимовий період.
Обов’язки гіда взяв на себе перший заступник голови Шевченківської райдержадміністрації Віктор Вакараш. З перших хвилин рейду районом з’ясувалося, що тут головний біль — паркування транспорту. З 680 тисяч машин, що курсують Києвом, 400 тисяч щоденно зосереджується в центрі столиці. Це на наявних 46 автостоянках! Конче потрібно будувати підземні і наземні паркінги. Як зазначив В. Вакараш, цю проблему можна розв’язати тільки з допомогою столичної влади. Але вона прагне перекласти це на плечі місцевих адміністрацій.
Аж ніяк не милують око довгобуди — горезвісний лікувальний корпус Інституту ортопедії, якому вже 12 років, заморожений обласний архів, що по вул. Мельникова. А столичний центр переливання крові на вул. Грекова, умови для роботи в якому мають бути мало не стерильні, розміщено в захаращеному приміщенні.
«Гід» звернув увагу на те, що в столиці не лише вирубують, а й садять — цього року з’явилося 800 молодих дерев. Сквери імені Олеся Гончара і на бульварі Шевченка оснащено системою автоматичного водополиву. Проте довгі роки обділений увагою Сирецький гай, а все тому, що розташований на межі двох районів. Тим часом штучні перешкоди для ввезення сміття з’явилися в парку «Дубки».
Гнітюче враження справив зсувонебезпечний приватний сектор, що на вулиці Смирнова-Ласточкіна. Важко повірити, що таке можливе в центрі столиці. Забудови мають зносити, а мешканців відселяти. Та поки що ніяких робіт не проводиться.
Тішить, що корпорація «Київавтодор» готова до зустрічі з першим снігом. Сумна статистика: щороку від 70 до 100 осіб у Києві з початком пухнастих опадів потрапляють на лікарняні ліжка.