Сьогодні у Львові та Львівській області завершується виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності.
Народні депутати розпочали роботу з «круглого столу», присвяченого обговоренню дієвості чинного законодавства про музеї, охорону культурної спадщини. Питанням номер один залишається фінансування реставраційно-відновлювальних робіт у комплексі історичної забудови Львова, що занесена до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Поки що руйнівні процеси зупинити складно: час невблаганний до старих будівель. Проблему збереження того, що належить світовій цивілізації, годі вирішити місцевими зусиллями...
Утім, в області вже напрацьовано механізм поєднання державної підтримки та місцевої ініціативи. Промовистий приклад — відбудова замків Львівщини. Олеський замок уже давно функціонує як філія Львівської галереї мистецтв. 18 травня наступного року буде відкрито комплекс пам’яток архітектури «Золочівський замок», у друге дихання котрого вклали кошти облдержадміністрація, меценати. А студенти мистецьких вузів постійно проходять тут практику. Результат — навіч. Реставровану пам’ятку, як пересвідчилися народні депутати, можна буде гармонійно поєднати з розвитком туризму.
Члени комітету оглянули також комплекс об’єктів, що реставруються з нагоди 400-річчя надання Жовкві Магдебурзького права. Цей ювілей відзначатимуть у листопаді.
Сьогодні комітет підсумує результати роботи і візьме участь в урочистостях з нагоди 150-річчя Державної музичної академії імені М. Лисенка.
Львів.