Курсант четвертого курсу Луганської академії внутрішніх справ Андрій Барбуков провів опитування серед вихованців Перевальської дитячої колонії і співробітників Жовтневого райвідділу міліції обласного центру. Тема — татуювання.
Перше: чому виникає бажання залишити на якій-небудь ділянці свого тіла певний символ? 34,6 відсотка опитаних неповнолітніх правопорушників пояснили це насамперед бажанням наслідувати членів злочинних угруповань, 21,4 відсотка хочуть бути красивими і подобатися іншим. І лише незначна частина хлопців наносить татуювання знічев’я. Приблизно такий само результат отримано і під час опитування працівників міліції.
А ось у відповідях на друге запитання — щодо впливу кримінологічної субкультури на татуювання неповнолітніх правопорушників — розбіжності є. Якщо молодь в основному утрималася від прямої відповіді, то працівники міліції, навпаки, надали йому великого значення. 90 відсотків опитаних правоохоронців вважають, що субкультура дуже впливає на свідомість підлітків. Такий результат опитування Андрій пояснює просто: неповнолітні не хочуть показати пряму залежність своєї поведінки від будь-кого зі злочинного світу. Тут заявляють про себе амбіції, прагнення бути самостійним у прийнятті рішень.
Цікавий ще один факт. Виявляється, згодом у значної частини молоді (40%) з’являється бажання позбутися татуювання. Про це заявила приблизно така само кількість правоохоронців. Очевидно, рішення вдатися до татуажу було непродуманим. А ще бажання позбутися малюнка — це сигнал до нового життя, крок, щоб розпрощатися з минулим. Утім, зауважує Андрій, татуювання сьогодні — віяння моди. А вона, як відомо, швидкоплинна.