Ранкове засідання 17 жовтня
Після оголошення депутатських запитів народні депутати обговорили проект Кодексу України про відходи. Доповідач — перший заступник Міністра економіки та з питань євроінтеграції Володимир Першин відзначив: щорічно у великих містах і селищах нагромаджується до мільярда тонн відходів, з яких переробляється лише 10 відсотків. Проектом документа передбачено звести нанівець вплив відходів на навколишнє середовище і здоров’я людей. Відходи набуватимуть статусу майна та будуть об’єктом права власності (вони можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності).
А на думку співдоповідача голови підкомітету Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Юрія Ширка, проект кодексу не відповідає чинному законодавству, зокрема, спірними є надання позичок з державного та місцевих бюджетів, надання додаткових пільг, здійснення експортних операцій. 
Неприйнятним, на думку парламентарія, є і створення спеціального повноважного органу у сфері поводження з відходами як з вторинною сировиною. Надання цьому органу повноважень стосовно ліцензування суперечить чинному законодавству.
Його підтримав Юрій Кармазін («Наша Україна»), наголосивши, що метою кодексу є лише створення нового органу, а не розв’язання проблем і запропонував «відправити кодекс на смітник».
Більшість промовців зазначали, що проект треба відхилити, бо екологічні проблеми обійдено стороною. А профільний комітет запропонував парламенту відхилити урядовий проект Кодексу України про відходи. Крім того, цей документ передбачає створення спеціального повноважного органу, який має видавати спеціальні дозволи та ліцензії господарюючим суб`єктам, перебравши на себе всі кошти. Але куди спрямовуються фінанси, не визначено.
Верховна Рада розглянула в першому читанні законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами», «Про упаковку та відходи упаковки» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами».
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради поінформував про входження Василя Онопенка до фракції БЮТ та про вихід Григорія Калетніка з «Європейського вибору».