Проект Кримінально-процесуального кодексу, який було знято з голосування 17 вересня, нині готується до другого читання. З цього приводу голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Василь Онопенко зазначив: «Це рішення об’єктивне і дуже важливе, навіть, доленосне. Над цим проектом працювала робоча група. Щоправда, із процесу вилучили профільний комітет — Комітет з питань правової політики, на розгляді якого перебувають проекти всіх процесуальних кодексів — цивільно-процесуального, адміністративно-процесуального, господарсько-процесуального. Тому члени нашого комітету висловилися за передання проекту КПК на опрацювання до Комітету з питань правової політики. Думаю, це буде і логічно, і справедливо.
Якщо казати про якість та зміст нового КПК, то порівняльний аналіз проекту, запропонованого робочою групою, дає підстави з усього різнобарв’я українських епітетів для Кримінально-процесуального кодексу вибрати лише два —антиконституційний та «драконівський». Проект містить десятки норм, котрі істотно обмежують права і свободи людини, не враховує міжнародних зобов’язаньУкраїни та європейські стандарти, порушує багато норм Основного Закону.
Чого, наприклад, варті урізані права і гарантії захисників, що, фактично, унеможливлює здійснення захисту особи, котра притягнута до кримінальної відповідальності. Приміром, адвоката пропонують допускати до підзахисного лише після першого допиту. Участь адвокат має право брати у слідчих діях, які проводяться з підзахисним, але для нього в цьому випадку відведено лише роль статиста.
Прикладів такого правового безглуздя у проекті КПК можна навести безліч. Тому найкращий варіант — істотно, кардинально, навіть, я б сказав, ідеологічно його переробити, виходячи з позицій правової, демократичної держави».