Крим неквапно готується до осінньо-зимових випробувань. Жителів уже попередили: навіть якщо опалювальний сезон розпочнеться вчасно, чимало споживачів тепла не отримають. Внутрішні домові системи, за які відповідають власники будинків — різні відомства, ЖЕКи і ЖКО — полагоджено не всюди. А злісних боржників-сімферопольців обіцяють позбавити гарячої води вже днями. Про стан водопостачання Керчі свідчить більш як тисяча скарг, що їх за півроку написали жителі до міської адміністрації. Керівники комунальних підприємств водою населення тут не забезпечують, а оплати вимагають силовими методами: залякують боржників, шлють депеші з погрозами...

А тим часом багатоквартирні будинки в містах і селищах геть зістарілися і поволі перетворюються на руїни. Негайної заміни потребують сотні кілометрів комунікацій, тисячі дірявих дахів житлових будинків, сотні небезпечних ліфтів тощо. Об’єм нагальних ремонтних робіт зростає щороку, а замість необхідних 122,5 мільйона гривень нині виділено всього 2,4.
У Криму чи не найнижчі тарифи на комунальні послуги. Однак вони покривають витрати щонайбільше на 50 відсотків. А відтак належно не забезпечують навіть елементарні потреби споживачів. До речі, борги останніх перевищили 300 мільйонів гривень. Пришвидшують банкрутство комунальних організацій Криму і позови громадян у суди. Обурені споживачі вимагають компенсацій за неякісне обслуговування житла.