Кримським учасникам передплатного розиграшу нашої газети генеральний директор пивобезалкогольного комбінату «Крим» Юрій Косарєв традиційно презентував три ящики бурштинового напою. Цього разу — зі «свіжими» золотими медалями, які його колектив днями виборов на престижному шостому міжнародному конкурсі пива, слабоалкогольних і безалкогольних напоїв та мінеральної води в Києві.
Представницьке журі з професіоналів вітчизняного броварства та з ближнього і далекого зарубіжжя усі головні призи за якість напоїв беззастережно віддало кримчанам: два Гран-прі — пиву «Кримське світле» і мінералці «Кримська», чотири золоті медалі — пиву «Петрович-гран-прі», «Петрович-преміум», «Петрович-легке» і вдруге — соковому напою АСЕ «Апельсин», срібло — напою «Тропік». Погодьмося, переконлива перемога на щільному ринку конкурентів.
Коментуючи подію, Юрій Петрович зауважив: успіх прийшов завдяки тому, що активним спонсором «Криму» стало ЗАТ «Сармат», яке регулярно виділяє кошти на технічне переозброєння виробництва. А ще завдяки вірності стародавньому гаслу пивоварів: «Гарне пиво зварить той, хто має солод, холод і совість». Ці постійно наявні тут складові перетворили комбінат «Крим» на одне з солідних бюджетотвірних підприємств автономії. З початку року в казну півострова перераховано майже 12 млн. грн. податків різних рівнів, зокрема акцизного збору.
Такі великі гроші колектив професіоналів із 700 працівників навчився заробляти завдяки впровадженню у виробництво новітніх технологій і неухильному підвищенню якісних показників. Цьогорічна технічна модернізація відповідає світовим стандартам і стала комбінату в кругленьку суму — більш як 5 млн. доларів. Зате з`явилася автоматизована лінія розливу в пластикові пляшки, працює новітня установка фільтрації. Змонтовано найсучасніше дріжджове відділення європейської якості, що дає змогу отримувати пиво, котре за органолептичними та всіма іншими параметрами не поступається найкращим світовим стандартам.
Помірну ціну напоїв утримують завдяки інженерній думці та ощадливості. Приміром, вуглекислоту, що утворюється в процесі бродіння пива (а її для виробничих потреб необхідно багато), тут збирають до однієї тонни за годину, старанно очищають і передають на використання. А якби її не утилізували, вона просто випаровувалася б. Так заощаджують чималі кошти і підвищують якість усього спектру напоїв. Наприклад, змонтували і ввели в дію установку для розливу високостійкого квасу в металеві кеги. Зазвичай квас у них зберігає якісні показники протягом місяця. А технологи «Криму» домоглися збільшення цього терміну до 60 діб. Кожен пивовар тут — творча особистість зі своїми секретами. Крім найдобірніших хмелю, солоду і води — основних компонентів давнього напою, мають ще й справжні таємниці рецептури, відомі лише їм. Охороняють свій набуток за всіма правилами економічної безпеки.
Частина таємниць кримських пивоварів — у дріжджовому відділенні, де вирощують власні особливі грибні дріжджі. Вхід сюди суворо заборонено, не зайде ніхто сторонній. Адже тут фахівці «чаклують» не лише над традиційними, а й над новими сортами. Пиво завжди і скрізь — сезонний напій, у Криму так само. Та хоча це літо виявилося не спекотним, сімферопольський комбінат й серед тісняви конкурентів зумів наростити об’єм продажу пива на 10 відсотків. До весни у пивоварів — сезон затишшя і підготовки до наступного курортного сезону: спорудження цілої мережі нових фірмових барів і ресторанів «Петрович», боротьби за якість і популярність напоїв, а значить, і нових перемог у наступних конкурсах. 
Крим.