На обліку в севастопольському міському онкологічному диспансері перебуває майже 10 тисяч осіб. Одне з перших місць у сумному списку онкологічних захворювань посідає рак молочної залози. За цим показником Севастополь лідирує в Україні. Тому зовсім не випадково в місті з’явився лікар-мамолог.
Хоча наказ Міністра охорони здоров’я України (28.12.2002 р.) «Про затвердження першочергових заходів профілактики і лікування предраку і раку молочної залози на 2003—2006 рр.», яким, зокрема, передбачено необхідність організації в обласних центрах мамологічних кабінетів і відділень для допомоги хворим жінкам, стосується всіх, дотепер такими фахівцями могли похвалитися лише Київ, Херсон і Одеса.
Перший севастопольський лікар-мамолог Олександр Володимирович Коваленко працює вже рік. По допомогу до фахівця звертаються пацієнтки з усього Криму і сусідніх областей, де лікарів такого профілю поки що немає. По телефону можна не тільки записатися на прийом, а й отримати попередню консультацію.
Цілком вилікуватися від раку молочної залози вдається лише на дуже ранній стадії його діагностики. Пам’ятаю, як протягом трьох років переконувала подругу звернутися до онколога. Причини на те були, але її раз у раз щось зупиняло. А коли все-таки зважилася на консультацію, правильний діагноз (чи то з недбалості, чи то через недосвідченість лікаря) відразу не було поставлено. Пройшовши через тяжкі випробування радикальної операції, хіміотерапії, радіаційного опромінення, жінка померла...
Погодьтеся, піти на прийом до мамолога психологічно набагато легше, ніж до онколога. Цей фахівець займається не тільки онкологічними проблемами, будь-яку патологію грудної залози діагностує і лікує мамолог.
Нещодавно Олександр Коваленко врятував від операції матір, котра годує дитя, зберігши їй грудь. А вже як раділа Світлана Н., коли довідалася, що мастит можна лікувати не тільки хірургічним шляхом і для цього зовсім не обов’язково відмовлятися від годування дитини.