«Чому свідомо гублять освіту і науку?», «як прожити вчителю на зарплату у 221 гривню?» — такі запитання ставили члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти на своєму засіданні після ознайомлення з проектом державного бюджету на 2004 рік.
Адже, враховуючи прогнозовані видатки, знову не вдасться вивести платню педагога на рівень середньої зарплати у промисловості, що передбачено статтею 57 закону про освіту. Рік у рік цю норму не виконують, зазначив заступник голови комітету Сергій Дорогунцов.
А тим часом у проект бюджету, зокрема, закладено доплату до мінімальної зарплати. Тобто вчитель, як і прибиральниця, матиме 237 гривень на місяць. Урядом передбачено й норму, що забороняє водночас отримувати пенсію і заробіток. Проте, як зауважив голова комітету Станіслав Ніколаєнко, середній вік докторів наук — 59 років і, поставивши їх перед вибором, втратимо висококваліфіковані кадри.
Крім того, за дорученням Голови Верховної Ради було заслухано заяву народного депутата Миколи Кульчинського щодо правомірності рішення Донецької міськради, яка закрила місцеву україномовну школу № 36. Голова комітету С. Ніколаєнко наголосив: якби місцева влада мала бажання зберегти український осередок, то логічніше було б сусідню школу № 45, де діти вчаться у дві з половиною зміни, розвантажити, об’єднавши з навчальним закладом, який поспішили закрити через малокомплектність.