Відчуття, що на Хрещатику відбувається щось незвичайне, з’явилося вже на станції метро.
«Пробіг заради життя», в якому пропонували брати участь молоді люди біля виходу з метро, був демонстрацією солідарності з хворими на СНІД та ВІЛ-інфікованими. Його організувало Представництво ООН в Україні разом з півсотнею українських організацій і фірм.
Мета акції — підтримка людей, що живуть з інфекцією (за оцінками експертів, їх у нашій країні до 400 тисяч), і збір коштів (за право пробігти три кілометри близько п’яти тисяч учасників заплатили по 10—20 гривень) для спеціалізованих медичних установ, зокрема для дитячої лікарні №1, де лікують хворих на СНІД дітей. Проблеми небезпечної хвороби, судячи зі складу учасників, хвилюють у нас практично все суспільство. Якщо участь провідних спортсменів і команд дипломатичних представництв різних країн можна було прогнозувати, то групи студентів і школярів, що самостійно об’єдналися (і тих, і тих було чимало), не могли не викликати приємного подиву.
Для найбільш підготовлених пробіг тривав близько дев’яти хвилин (для лідерів і того менше), але говорити про переможців акції, в якій більшість учасників відверто нехтували сам принцип змагальності, навіть незручно. Тому прокоментувати це я попросив студентів КПІ, що прибігли в числі останніх. Це хлопці пояснили бажанням продовжити задоволення від пробігу. За визначенням одного з них, — допомагати людям — це правильно і «прикольно».
Сімейна «команда», що бігла за ними,— Сергій, Наталка, півторарічний Артем і вівчарка Дуня (двох кішок довелося залишити вдома) — висловила свої думки виразніше. За словами Наталі, для них головне участь у цьому пробігу.
— Ми вважаємо, що в нашій країні дуже мало знають про СНІД, а такі акції привертають до проблеми громадськість, — приєднався до розмови Сергій. — Крім того, це подія для нашої родини і можливість поспілкуватися з друзями.
За словами Кальмана Міжея, асистента Генерального секретаря ООН, який брав участь у забігу, СНІД можна зупинити тільки відкритістю і доброзичливістю. А недостатня культура веде до поширення небезпечного захворювання.
Київ.