На київському Подолі — під півтораметровим шаром будівельного сміття — виявлено залишки християнського храму домонгольського періоду! Про споруду немає згадок у давньоруських літописах, тож археологи впевнено називають храм «знахідкою століття». За характером плінфи (тогочасної цегли) та цем’янки (зв’язуючого розчину) фахівці визначили «дату народження» — перша половина XІІ століття. Збереглися не тільки фундаменти, а й нижні частини стін, які подекуди вже відкопано на півтора метра. І це не межа, адже підлога й досі не проглядає!
А почалася вся ця історія ще десять років тому, коли по вулиці Юрківській розпочалося зведення дитячого садка. Під час прокладання комунікаційної траншеї було виявлено інтригуючі рештки, якими зацікавилися археологи. Проте провести розкопки — як і добудувати дошкільний заклад — завадила економічна криза. Згодом тут вирішили спорудити нове приміщення Подільської райдержадміністрації з підземним автопаркінгом. Перші на будівельний майданчик вийшли археологи — так і народилася сенсація. Керівник загону Подільської археологічної експедиції Марина Сергєєва розповіла, що під час розкопок знайдено шматки бронзового дзвону, залишки панікадила, полив’яні плитки та шматочки фресок. Роботи тривають без вихідних.
Цікаво, що церкву не зруйнували, а з якихось причин розібрали. Пізніше на цьому місці було кладовище — археологи на моїх очах викопали фрагменти людського кістяка. Такі знахідки перепоховають в іншому місці з додержанням усіх християнських традицій. У XІX ст. на місці зруйнованого кладовища вже споруджували помешкання киян — звідсіля й шар будівельного сміття.
На думку наукового співробітника Інституту археології НАН України Руслана Орлова, храм, схоже, було зведено артіллю чернігівських майстрів, але й з урахуванням особливостей, притаманних київській архітектурі. Він дуже подібний до храму Богородиці Пирогощі, який нещодавно відбудовано на Контрактовій площі столиці.
Археологи наполягають на музеєфікації знахідки та спорудженні над нею павільйону з подальшим облаштуванням експозицій. Звісно, це вимагає відповідного фінансування. Якщо павільйон не з’явиться до настання зими, залишки храму доведеться повністю засипати піском, інакше вони загинуть.