Голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Андрій Клюєв назвав першочерговим завданням комітету на нинішню сесію розгляд законопроектів та ухвалення відповідних законів, що стосуються фінансового оздоровлення в енергетиці. Насамперед це проекти законів про порядок погашення заборгованості за енергоносії, про залучення інвестицій на підприємства вугільної промисловості, про рентні платежі за нафту і природний газ.

— Коли ми виконаємо цю роботу, лише тоді зможемо говорити про результати, — наголосив А. Клюєв. Виникнення проблеми боргів у паливно-енергетичному комплексі пов`язане зі структурною перебудовою народного господарства України. ПЕК практично «кредитував» промисловість та сільське господарство, відпускаючи електричну енергію та інші енергоносії без належної і своєчасної оплати за них. Крім того, ситуація для підприємств ПЕК погіршується ще й через брак джерел (або недостатність обсягів) покриття витрат, пов`язаних з постачанням енергоносіїв тим категоріям споживачів, які відповідно до законодавства мали та мають пільги щодо їх сплати.

Аналіз причин, що призвели до боргової проблеми, дав змогу визначити основні з них. А саме:

— неповна оплата спожитих енергоносіїв;

— недосконалість механізмів тарифоутворення та, як наслідок, невпорядкованість тарифів на виробництво, транспортування та постачання енергоносіїв, які в низці випадків не покривали виправданих витрат суб`єктів господарської діяльності на виробництво, транспортування та постачання енергоносіїв;

— застосування в минулі роки бартерних операцій під час розрахунків за енергоносії, що призвело до викривлення вартісних показників оплати товарів, робіт та послуг;

— наявність при розрахунках за природний газ «курсової різниці», яка виникла внаслідок укладання договорів на постачання електричної енергії, газу та інших енергоносіїв з урахуванням курсу долара США і несвоєчасною сплатою споживачами зобов`язань за договорами без урахування зміни курсу. Голова комітету наголосив, що прийняття відповідних законів сприятиме поліпшенню фінансового становища підприємств паливно-енергетичного комплексу, запобіганню їх банкрутству та підвищенню рівня інвестиційної привабливості.

Інформаційне управління Верховної Ради України.