Комітет з питань національної безпеки та оборони рекомендував парламенту схвалити в першому читанні внесений урядом законопроект про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу. Однак під час обговорення депутати висловили низку зауважень. Зокрема, Олександр Кузьмук (фракція ППУ і «Трудова Україна») звернув увагу на те, що в програмі нічого не сказано про стратегічні наміри нашої держави вступити до НАТО та інтегруватися в європейські структури. Борис Андресюк (фракція СДПУ (о) додав, що на шляху адаптації вітчизняного законодавства до європейського у військово-політичній сфері вже зроблено чимало, зокрема, діють програма «Партнерство заради миру», договір «Відкрите небо», схвалено низку принципових законів. А тому військово-політичні питання мають бути пріоритетними у програмі адаптації українського законодавства до вимог ЄС.

Усі, крім одного (представника фракції БЮТ Левка Лук’яненка), члени комітету висловилися за те, щоб український парламент ратифікував підписаний президентами України та Росії 28 січня ц. р. Договір про україно-російський державний кордон. Переговори щодо кордону між Україною та Росією тривали з 1996 року, відбулося 40 раундів офіційних переговорів та безліч неофіційних консультацій. Як запевняє Міністерство закордонних справ України, всі питання щодо сухопутного україно-російського кордону, який становить 1961 км і 60 м, врегульовано. Вже відбулася делімітація кордону, тобто його детальне позначення на карті, наступним етапом має стати демаркація — встановлення стовпів на місцевості. Переговори щодо морського кордону між Україною та Росією, який проходить по Азовському морю, ще тривають. Депутати висловилися за синхронну, тобто одночасну ратифікацію Договору про сухопутний україно-російський кордон парламентами обох держав.

А ось запропоновані Національним банком зміни до Закону «Про банки і банківську діяльність», які передбачають дозволити банкам створювати воєнізовані підрозділи охорони та застосовувати зброю, викликали дуже багато зауважень. Депутати зазначали, що досі не схвалено закони про зброю та правоохоронну діяльність, а тому дозвіл на приватні воєнізовані підрозділи охорони комерційних банків може спричинити неконтрольовані ситуації. Тож комітет рекомендував Верховній Раді відправити цей законопроект на повторне перше читання.

Затверджено і план роботи Комітету з питань нацбезпеки та оборони на період четвертої сесії. 36 проектів законів комітет готуватиме як головний, іще до 12 законопроектів має подати свої пропозиції. Це, зокрема, проекти законів про чисельність Збройних Сил України на період до 2010 року, про перелік підприємств Міністерства оборони України, що можуть бути приватизовані, про військово-технічне співробітництво України з іноземними державами, про Державну програму розвитку озброєння та військової техніки, про Митну службу України, про загальну структуру та граничну чисельність Управління державної охорони України, зміни до деяких чинних законодавчих актів.