Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув доручення Голови Верховної Ради України Володимира Литвина на звернення заступника Київського міського голови — секретаря Київради Володимира Ялового про можливість подальшого перебування на посаді голови Київської міської державної адміністрації Олександра Омельченка у зв’язку з досягненням ним 65-річного віку та відповідний проект роз’яснення.
На засіданні комітету зазначалося, що відповідно до Конституції України територіальні громади сіл, селищ, міст на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування обирають терміном на чотири роки відповідно сільського, селищного, міського голову, який очолює виконавчий орган ради та головує на її засіданнях. Ці конституційні положення відтворені також Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».
Що стосується посадових осіб місцевого самоврядування, то їх статус визначається Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування», в якому, зокрема, зазначається, що граничний вік перебування на службі в органах місцевого самоврядування становить 60 років для чоловіків, 55 років для жінок. Однак, наголосили члени комітету, ці обмеження не поширюються на посадових осіб місцевого самоврядування, які обираються на відповідні посади.
«Системний аналіз зазначених вище положень Конституції та законів України дає змогу дійти висновку, що вікові обмеження не стосуються сільського, селищного, міського голови в разі досягнення ним граничного, в тому числі і 65-річного віку, якщо строк його каденції ще не закінчився», — зазначив голова комітету Анатолій Матвієнко.
На засіданні йшлося й про те, що здійснення місцевого самоврядування та виконавчої влади у місті Києві визначається окремим законом, яким є чинний Закон України «Про столицю України — місто-герой Київ». Цей закон відтворює у своєму тексті положення частини другої статті 141 Конституції України та частини першої статті 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з тією лише особливістю, що київський міський голова очолює виконавчий орган Київської міської ради, який вона формує на базі відповідної Київської міської державної адміністрації, а також, що вказана адміністрація продовжує «виконувати функції» державної виконавчої влади, а її голова призначається на посаду і звільняється з посади Президентом України в порядку, передбаченому Конституцією України та законами України.
Відповідно до цього Київський міський голова є головною посадовою особою територіальної громади та виконує свої повноваження — очолює виконавчий орган Київської міської ради — Київську міську державну адміністрацію і несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому повноважень. Ця особливість має бути максимально врахована під час вирішення питання про можливість подальшого перебування на посаді голови Київської міської державної адміністрації Олександра Омельченка у зв’язку з досягненням ним 65-річного віку.
Комітет вважає, що «за змістом та логікою Закону України «Про столицю України — місто-герой Київ», Київська міська державна адміністрація передусім є виконавчим органом Київської міської ради. Тому під час вирішення питання про можливість дострокового припинення повноважень його керівника слід керуватися не Законом України «Про державну службу», а Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Отже, у зв’язку з досягненням граничного віку О. Омельченко не може бути звільнений від виконання його функцій та повноважень керівника виконавчого органу Київської міської ради до закінчення його каденції».
Водночас, зазначили народні депутати, «офіційне тлумачення Конституції України та законів України відповідно до Конституції України здійснює Конституційний Суд України».