Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин завершує підготовку 16 законопроектів.
Серед них — про державну міграційну службу в Україні (для повторного розгляду в першому читанні); про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні (до другого читання); про порядок організації і проведення мирних масових заходів та акцій в Україні (для повторного другого читання).
Крім того, готуються законопроекти про внесення змін до чинних законодавчих актів: «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні», «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», «Про національні меншини в Україні» та ін.
Внесення змін і доповнень до чинних законів спричинені необхідністю приведення їх у відповідність з Конституцією та іншими законами України. Передусім це питання, пов’язані із правовим статусом реабілітованих громадян, що потерпіли внаслідок політичних репресій, їхнім соціальним захистом, врегулюванням процедури тимчасового утримання іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, захистом прав національних меншин тощо.
Комітет також розробляє зміни до Основного Закону і адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу та ін. Плановано виїзні засідання для розгляду нормативно-правового забезпечення облаштування та суспільної інтеграції осіб, депортованих за національною ознакою, що повернулися в Автономну Республіку Крим.
У порядку контролю за виконанням законів, постанов та власних рішень комітет простежить, як враховано в проекті державного бюджету України на 2004 рік необхідні видатки на фінансування потреб етнокультурного розвитку національних меншин, облаштування депортованих, реалізації міграційної політики та зв’язків з українською діаспорою, а також виконання Постанови Верховної Ради України «Про рекомендації парламентських слухань «П’ята річниця прийняття Конституції України. Права і свободи громадян України — сподівання і реальність».
Інформуправління Верховної Ради України.