Закінчивши жнива з намолотом 660 тис. тонн — менш як торік, на півострові проаналізували на Республіканській нараді, присвяченій осінній посівній, причини недобору зерна. Головними з них названо не примхи погоди, а «масову зневагу до наукових методів обробки землі та недотримання термінів робіт, непоодинокі випадки неграмотного землеробства та догляду за посівами».
Досі не створено держрезерву зерна для основних хлібозаводів (хоча влада автономії пропонує за нього хорошу ціну і пообіцяла зняти з посад тих керівників, які не здадуть зерно до першого вересня). А до осіннього засіву кримчани підготували дещо більше половини площ, деякі господарства ще навіть не почали підготовку грунту. Хоча всю роботу потрібно було завершити до 25 вересня.
Перевірки показали: знову не проводяться потрібні агрозаходи, знову сіють неякісно, не підживлюють, строки не витримують; у 14 господарствах не вистачає зерна, хоча придбати його нині не проблема. А зволікання робіт на ланах може затягти осінній засів до листопада. За такого ставлення до посівної годі й сподіватися на хороший наступний урожай.