Міністерство охорони здоров’я України закликає до обережності у спілкуванні з тваринами у зв’язку з тим, що має місце летальний випадок унаслідок захворювання на сказ: днями в дитячому відділенні Звенигородської центральної районної лікарні в Черкаській області від цієї хвороби помер п’ятирічний хлопчик.
Медики наголошують на необхідності звернення до лікаря одразу після контакту з підозрілою твариною, бо вже під час прояву клінічних ознак сказу зазвичай хворого врятувати не вдається.
Міністерство охорони здоров’я акцентує також увагу на важливості дотримання таких заходів: не контактувати з бездомними та дикими тваринами, пояснювати дітям про небезпеку такого спілкування. Якщо підозріла тварина покусала людину або на тіло потрапила слюна тварини, треба промити рану теплою кип’яченою водою, бажано з милом, потім обробити її 70-відсотковим розчином спиртової настоянки йоду і якомога скоріше звернутися до медичного закладу для проведення антирабічного щеплення та сіркотерапії. Крім того, треба вчасно робити щеплення проти сказу свійським тваринам, інформує «Інтерфакс-Україна».