240 мільйонів гривень — такі економічні збитки від 900 тисяч випадків ін’єкційних захворювань, зареєстрованих торік у Донецькій області. Найвідчутнішої шкоди завдали грип (64 мільйони гривень), вірусний гепатит «А» (11 мільйонів), а також гепатит «В», гострі кишкові захворювання, краснуха, вітряна віспа. Про це на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я повідомив головний санітарний лікар області Віктор Денисенко.

 Торік лікарі зареєстрували три групові захворювання на гостру дизентерію, сальмонельоз та ієрсиніоз, пов’язані із уживанням інфікованої питної води у Слов’янську та Комсомольському і продукції дитячої молочної кухні у Єнакієвому. Потерпіли 96 осіб, із них 60 дітей.

Медиків тривожать проблеми з централізованим постачанням імунопрепаратів. Дефіцит вакцин проти кору, паротиту, краснухи, комбінованої та препаратів дифтерійної групи становить 40—80 відсотків від потреби. Внаслідок чого нещепленими залишилися 600 тисяч осіб. Лише п’ята частина дітей-шестирічок отримала захист проти епідпаротиту, третина — проти краснухи, а одинадцятирічних школярів від цих інфекцій практично не імунізували.

Попри суперечливе ставлення населення до щеплень проти грипу медики називають цю кампанію успішною. Учні шкіл-інтернатів, охоплені вакцинацією на 80 відсотків, хворіли у 7,2 разу рідше за своїх ровесників із загальноосвітніх шкіл. Щеплені працівники сфери обслуговування та робітники промислових підприємств «грипували» вп’ятнадцятеро—вдев’ятнадцятеро рідше за колег.

— З 1991 року в області відзначається три-чотирирічна циклічність епідемічних ускладнень холери, — каже Віктор Денисенко. — Останні випадки захворювань реєстрували в 1998—1999 роках: 6 хворих і 9 вібріоносіїв у Маріуполі. Тому цього року можливе виникнення епідемускладнень. Щороку із води відкритих водойм, у тому числі морської, виділяється збудник холери «ель-тор». Торік зафіксовано розширення територій виділення вібріонів: до традиційних Маріуполя, Донецька і Харцизька додався Світлодарськ, що свідчить про активізацію епідемічного процесу.

Тим часом кожний п’ятий інфекційний стаціонар, приназначений для госпіталізації хворих на холеру та інші особливо небезпечні інфекції, потребує капітального ремонту. До того ж такі лікарні лише на 75 відсотків забезпечені інвентарем.

Як повідомила прес-служба обласної ради, депутати прийняли рішення розробити обласну програму із захисту населення від інфекційних захворювань, а також створити резервний епідеміологічний фонд для швидкого реагування на спалахи епідемій.