Народний депутат України Ігор Шкіря (на знімку) провів засідання підкомітету з питань автомобільного транспорту профільного Комітету Верховної Ради. Після чого відбулося спільне засідання Ради Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська асоціація автомобільних перевізників» та Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців автомобільного транспорту «Укравтотранс», на якому обговорювали низку питань. Основні серед них: політика Міністерства інфраструктури України, робота Укртрансінспекції, боротьба з нелегальними автоперевізниками, обговорення законопроектів, що перебувають на розгляді в підкомітеті, і багато іншого.

На засіданні були присутні народні депутати України, новий голова Укртрансінспекції Валерій Черненко, директор Департаменту автомобільного транспорту Мінінфраструктури Дмитро Петухов, а також автоперевізники з різних регіонів України — члени Ради ВГО «ВААП» та Укр-автотрансу.

Члени Ради ВГО «ВААП» та Укравтотрансу стурбовані ситуацією, яка залишається складною в галузі автомобільного транспорту і тривалий час не вирішується. На автобусних маршрутах загального користування останнім часом склалася критична ситуація через відсутність зв’язку між доходами перевізників за умов діючих тарифів та витратами, що забезпечують надання послуг з перевезень пасажирів. Постійне зростання вартості автомобільного пального та рухомого складу, цін на технічне обслуговування і ремонт практично унеможливлює подальше надання послуг із перевезень пасажирів за введеними декілька років тому тарифами.

Сфера автомобільних пасажирських перевезень за всю історію незалежності України перебуває в найглибшій економічній кризі. Галузь доведена до межі банкрутства. Невирішеними залишаються такі проблемні питання в галузі автомобільного транспорту, як ліквідація нелегальних автоперевізників, зниження рівня корупції, вирішення питань перевезень пільгової категорії громадян, необхідності встановлення вільних тарифів на маршрутах приміського і міжміського внутрішньообласного сполучення, підвищення тарифів на міських маршрутах та ін.

Водночас, як повідомляє прес-служба Комітету Верховної Ради з питань транспорту і зв’язку, більшість нелегальних перевізників за допомогою дрібних громадських організацій намагаються дестабілізувати ситуацію в галузі. Вони пишуть неправдиві листи і їздять на зустрічі до керівників державних структур галузі автомобільного транспорту, лобіюючи свої інтереси.

Обговоривши проблемні питання в галузі автомобільного транспорту, було вирішено, зокрема, звернутися до міністра інфраструктури України Максима Бурбака щодо проведення в середині травня 2014 року спільної наради Мінінфраструктури, Укртрансінспекції, ВГО «ВААП», Укравто-трансу та органів місцевої влади з розв’язання проблемних питань галузі автомобільного транспорту.

Фото надано прес-службою комітета.