Прокуратура Криму виявила разючі випадки хижацького ставлення до природи. Приміром, Сакська гідрогеологічна режимно-експлуатаційна станція АТ «Укрпрофоздоровниця» уже п’ять років постачає комбінат комунальних підприємств, а той заливає труби опалення і обігріває батареї... дорогоцінною лікувально-мінеральною термальною водою! Феодосійські колеги-гідрологи близько двох років у піратський спосіб видобувають і продають цілющу мінералку. Державі завдано збитків на суму 62 тисячі гривень.

У Сімферопольському районі житлово-комунальне підприємство «Трудове» без дозволу, самовільно, викачує підземну питну воду... І це в регіоні режимного водопостачання, де, незважаючи на те, що понад 80 % потреби півострова забезпечує дніпровська вода, дефіцит водних ресурсів досі лишається постійним. При тому, що Крим — оздоровниця, де лікується багато людей, яким потрібно споживати воду високої питної якості.

Десятки подібних випадків задокументував у матеріалах перевірок і передав у Верховну Раду та уряд автономії заступник прокурора Криму Сергій Левін. Особливо обурює, що місцева і республіканська влада заплющує очі на те, як по-хижацьки нівечать землю приватні підприємства. Факти безкарного винищення, травмування і розкрадання рідкісних рослин, унікальних ландшафтів, земель сільськогосподарського призначення й надр півострова, заради збагачення і хвилинної вигоди за рахунок загальнонародних національних багатств множаться день у день.

Так, на знаменитому за унікальністю кар`єрі Керченського півострова, де для склозаводів видобували кварцовий пісок найвищої проби, нині розкрадено все устаткування. Зловмисники здали у брухт навіть колії залізниці, якою пісок транспортували на Керченський склозавод. Та інших крадіїв це не зупинило. Прокуратура Ленінського району переписала номери цілих валок КамАЗів, затримала машини, які вивозять дорогоцінний пісок без документів на дозвіл розробки кар`єрів. Замість того, щоб з цього піску виробляти кришталь, його розтрушують по трасах, домішують у бетон «для іскри», щоб блищали вілли товстосумів. А тим часом ця золота жила могла б збагатити не лише грабіжників надр, а й бюджет району. За результатами перевірки осіб, винних у розкраданні цінного піску, притягнуть до кримінальної відповідальності.

— На території Сакського, Білогірського, Первомайського, Красногвардійського, Чорноморського районів покинуто понад півсотні подібних кар`єрів, а землі не рекультивовані на площі понад 5 тисяч гектарів, — каже Сергій Левін.

Випадків порушення законів про охорону надр хоч греблю гати. Прокуратура встановила, що в Білогірському районі приватне підприємство «Кварц» без ліцензії і гірського відведення лише протягом двох місяців видобуло і продало більше чотирьох тисяч тонн щебінки мармурового вапняку. А поруч теж без будь-яких дозволів нівечили землю кооператив «Силует», мале підприємство «ЮВС», АТ «Білогірський завод будівельних матеріалів» та ледь не десяток інших губителів природи.

Незмінним лідером варварського нищення і розкрадання надр приватними підприємствами (без жодної наступної рекультивації !) роками залишається Сакський район, про найодіозніших «кротів» якого ми вже писали торік. Хоч як прикро, ситуація не поліпшується. Лише в день прокурорської перевірки без правовстановлювальних документів на землю тут ударно видобували вапняк підприємства «Детрит», «Сєвер», кооператив «Універсал», малі підприємства «Єпарх», «Кварц», «Таврика» та ціла низка інших. А підприємства «Граніт» та «Індустрія» так захопилися рекордами видобутку дармових корисних копалин, що без будь-яких дозволів навіть вийшли за межі наданих їм земельних і гірських відводів і заходилися рити землі сільськогосподарського призначення.

І всі ці неподобства роками ігнорує не лише місцева влада, а й Реском з екології та природних ресурсів, інші відповідальні органи. Чи ж дивно, що чарівні пейзажі цього району стають схожі на краєвиди Місяця? Тут на порушення законодавства з сільськогосподарського обороту вже виведено понад 40 гектарів пасовищ, не рекультивовано землі на площі майже 1295 гектарів. Стрімке перетворення пишної кримської природи на моторошну пустелю без ознак життя відбувається на очах у Сакської райдержадміністрації і керівництва різного калібру, а невтішні справи в охороні надр не поліпшуються.

Але є надія, що ставлення до кримських природних багатств таки зміниться. Адже за всіма переліченими і багатьма іншими не менш обурливими фактами кримська прокуратура порушила кримінальні справи. На контроль їх узяли Верховна Рада і уряд автономії. Продовжено і перевірку більш як сто найінтенсивніше розроблюваних родовищ корисних копалин півострова, в основному —черепашнику, будівельного каменю і кухонної солі. Завдання поставлено конкретне: максимально зберегти для нащадків, тобто розробляти найраціональніше і згідно із законами кожне з майже 290 кримських родовищ корисних копалин місцевого та загальнодержавного значення.

 

Крим.