Коли моя дитина хворіє, я викликаю «невідкладну допомогу». Послугами дільничного педіатра користуюся дуже рідко. Чесно кажучи, наш районний ескулап не викликає у мене довіри. Таке враження, що під час прийому йому (а точніше, їй) не лише асистує, а й суфлює медсестра. Вона пояснює лікарці, як виписувати рецепт, підказує терміни наступного щеплення і взагалі керує процесом. Отже, у разі необхідності лікарської допомоги я звертаюся до лікарів «невідкладної допомоги». Там працюють переважно пенсіонери-професіонали і хабарів вони не беруть.

У донечки кілька днів трималася температура, вона кашляла. Легше не ставало, хоча дільничний лікар стверджувала, що маленька йде на поправку... О дев’ятій вечора я побігла по «невідкладну допомогу». Хотіла проконсультуватися щодо антибіотиків. Немолода чергова лікарка вислухала мої плутані пояснення уважно і сама запропонувала негайно піти оглянути дитину. Добре, що живемо ми поруч.

Вона швидко розібралася, у чому причина тривалого одужання. З’ясовується, спеціальним спреєм від кашлю, що призначили в районній поліклініці, ми пошкодили дочці слизову оболонку гортані. Того вечора лікар «невідкладної допомоги» приділила моїй дитині багато уваги. Пояснила що до чого, порекомендувала, чим полоскати, щоб усе-таки здолати хворобу, заспокоїла нас і пішла, категорично відмовившись від коробки цукерок, яку я спробувала їй вручити на знак вдячності за відвідання.

За кілька днів я повела дитину до поліклініки. А там — день для немовлят. Лікарка з медсестрою в один голос закричали, що ми невчасно з’явилися. Не витримавши такої підвищеної «уваги», я зірвалася:

— А ви за два роки не виписали моїй дитині жодного безплатного рецепта. Хоча таке право на отримання безплатних ліків у маленьких дітей є, і закріплено воно законодавчо. Де-де, а в Києві його ще реально забезпечено.

У відповідь на свою емоційну тираду почула приблизно таке: мовляв, хто вам лікар, що ви цим правом не скористалися.

— Але ви й не пропонували, — не заспокоювалася я.

— А ви не питали...

Нині я оформлюю дочку до так званого санаторного дитсадка для дітей, які часто хворіють. Мені натякнули, щоб улаштуватися в цю безплатну дитячу установу, необхідно дати хабара у 300 гривень. А рекомендує малюків туди поліклініка...

Київ.