В Україні щорічно від інсульту помирає більш як 200 тисяч осіб. Крововилив у мозок внаслідок розриву судин медики фіксують навіть у восьмирічних дітей. У країні діє визнаний у медичному світі центр надання висококваліфікованої допомоги — Київський інститут нейрохірургії ім. академіка Ромоданова АМНУ. Але й він, як зазначає завідувач клініки судинної патології професор Орест Цімейко, ледве встигає підставляти хворим своє плече, роблячи до семи операцій на тиждень замість чотирьох запланованих. Статистика не тішить: лише 15 із 100 хворих повертаються до нормального життя.
— Головне лихо — бідність, — стверджує Орест Цімейко. — Мешканці районних і навіть багатьох обласних центрів перед інсультом практично безсилі. Спеціалізовані центри працюють тільки в Дніпропетровську, Донецьку, Одесі, Львові та Рівному. Більшість фахівців поліклінік нездатні одразу діагностувати інсульт через відсутність необхідного обладнання. Тому з’являються у медичних карточках діагнози на зразок: «нефрит», «менінгіт», «ОРЗ».
— Як уникнути інсульту?
— Дуже багато залежить від самої людини. Ті, котрі страждають на головний біль, підвищений тиск, мають обов’язково обстежуватися в спеціалізованих клініках, оснащених відповідним обладнанням. Краще не переїдати, особливо на ніч, виключити з меню жирні страви, намагатися уникати стресових ситуацій, що зумовлюють підвищення тиску. І, певна річ, не вживати спиртне та не курити.
Тільки минулого року наші нейрохірурги провели більш як 300 операцій з усунення аневризми (розриву) судин головного мозку.
У Київському інституті нейрохірургії, єдиному в Україні закладі, де надається допомога інсультникам, лише 30 ліжко-місць.
P. S. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо про унікальну операцію. Хірурги Орест Цімейко та Володимир Маланчук видалили пухлину на головному мозку у підскроневій зоні. Нічого подібного у нашій нейрохірургії ще не робили, а в світі такі операції проводилися лише в Англії. Прооперована жінка, впевнені фахівці, повернеться до життя з цілком відновленим слухом...