Коперник був при смерті, коли друзі принесли йому перший примірник «Про обертання небесних сфер». Його надрукували в одній із нюрнберзьких друкарень. А 24 травня 1543 року Миколи Коперника не стало.
Деякий час його праця вільно розповсюджувалася серед учених. Лише тоді, коли у великого польського астронома з’явилися послідовники, інквізиція схаменулася. Його вчення було оголошено єрессю, а книгу занесено до «Індексу» заборонених книжок. У «чорному списку» вона перебувала не багато не мало 217 років!
У 1491—1495 роках Коперник навчався в Ягелонській академії в Кракові. Там, зокрема, він вивчав астрономію. В його біографії зазначено, що наставником Коперника був Войцех Крипа із Шамотул. Але, як розповів «ГУ» Генеральний консул у Кракові Олександр Медовников, є версія, що деякі лекції з астрономії йому читав і Юрій Дрогобич — професор медицини та астрономії. Видатний учений-українець саме в цей час викладав астрономію в Ягелонській академії. У цього припущення немає документальних підтверджень, проте багато хто з українських істориків переконаний, що спільний інтерес до астрономії не міг не стати точкою перетину Коперника і Дрогобича.
Згодом Микола Коперник навчався в університетах Болоньї, Падуї, Феррари. На батьківщину повернувся 1503 року. У своїй основній праці «Про обертання небесних сфер» великий польський астроном Микола Коперник здійснив переворот у природознавстві, відмовившися від прийнятого впродовж тисячоліть вчення про нерухомість Землі та розкривши справжню будову Сонячної системи. Він пояснив рух небесних світил, що спостерігався, обертанням Землі навколо осі та обертанням планет навколо Сонця. Як сказав Гете, «серед усіх відкриттів і висловлених поглядів, не було, мабуть, важливішого і такого, що справив найсильніший вплив на людський розум, аніж вчення Коперника».
Річка Вісла, у водах якої відбиваються середньовічні цегляні стіни готичного Торуня, додатково підкреслює красу та своєрідність містечка. В будинку номер 17 по вулиці, яку названо його ім’ям, народився Микола Коперник. Нині його традиції підтримує молодь з університету імені Коперника, факультет астрономії якого має високу репутацію.