Ранкове і денне засідання 13 травня

День уряду у Верховній Раді розпочався з доповіді голови Державного комітету у справах сім’ї та молоді Валентини Довженко про заходи Кабінету Міністрів щодо захисту національних інтересів держави у сферах національно-свідомого і патріотичного виховання молодого покоління та забезпечення умов його розвитку.
Зі співдоповіддю виступила голова Комітету ВР з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Катерина Самойлик.
Пролунала тривожна статистика. Патріотизм залежить від можливості людини реалізувати свої права на працю, житло, освіту. Саме тут, наголошували доповідачі та народні депутати, молодіжна державна політика провалилася: прийнято понад 100 законів та 300 програм з молодіжних питань, які здебільшого залишаються на папері.
Соціальні дослідження свідчать, що дві третини молодих людей готові стати на захист своєї батьківщини, якщо їй загрожуватимуть, а 50 відсотків юнаків і дівчат висловлюють бажання глибше знати історію України у всіх її суперечностях. Це — з одного боку. З другого — 40 відсотків молодих громадян бажали б народитися в іншій країні.
За роки незалежності кількість студентів в Україні зросла вдвічі. Водночас серед 2 млн. українців, які, за офіційною статистикою, перебувають на заробітках за кордоном, більшість — молоді люди. Статистика також стверджує, що до центрів зайнятості торік звернулися 900 тисяч юнаків і дівчат, а працевлаштовано лише 300 тисяч.
Ще разючіший контраст серед сільської молоді. Кількість молодих людей на селі збільшилася, що не може не радувати, але зростає і безробіття.
Народні депутати відзначали, що різко занепало сімейне виховання. І тут також причини реальні: з 2,5 млн. молодих сімей 800 тисяч — не забезпечені житлом. Якщо до цього додати, що серед молоді набуває поширення наркоманія, СНІД, прояви скептицизму, аморальності, хуліганства, то висновок один: держава у сфері національно-свідомого та патріотичного виховання громадян серйозно недопрацьовує. У проекті постанови ВР пропонується рекомендувати уряду для виховання свідомого громадянина та патріота, набуття молоддю соціального досвіду, високої культури міжнаціональних відносин, формування у молоді потреби та вміння жити в громадянському суспільстві, духовності та фізичної досконалості, моральної, художньо-естетичної, трудової та екологічної культури розробити і подати до Верховної Ради проект закону України «Про затвердження Національної доктрини патріотичного виховання молодого покоління».