Конкурс проектів із питань місцевого самоврядування та регіонального розвитку оголосила Донецька обласна рада. Законопроекти і програми прийматимуть до розгляду, починаючи з 1 травня. Призовий фонд конкурсу становить 120 тисяч гривень: призери отримають від 5 до 35 тисяч гривень винагороди. Найкращі ідеї, обіцяють в обласній раді, не буде поховано: за допомогою спонсорів програми реалізують, а законопроекти та зміни до них лобіюватимуть через донецьких депутатів у парламенті.

— Незалежно від політичної орієнтації депутати сьогодні готові прийняти новий закон про місцеве самоврядування, — вважає голова обласної ради Борис Колесников. — Якщо ми не ініціюватимемо його прийняття, то хто це робитиме? Наше завдання — так виписати цей закон, щоб він став частиною адміністративної реформи. І починався від села, селища, тому що це — основа, від цього залежатиме результат.

Недосконалою вважає голова обласної ради, зокрема, кадрову модель місцевого самоврядування.

— Хоч би який був закон, якщо немає виконавців, його ефект дорівнює нулю. Скільки має отримувати, образно кажучи, «головний інженер» Донецької області? Фахівець високого рівня, який зможе розбиратися в усіх галузях? 450 гривень? Але за законом сесія визначає лише фонд заробітної плати і делегують голові право формувати кадри, визначати рівень зарплати.

Однак за наявною в країні схемою рівень зарплат працівників місцевих рад встановлює Кабінет Міністрів. І це лише маленький приклад декларативності існуючого закону. За словами директора Східно-Українського регіонального навчального центру україно-американської програми «Партнерство громад» Валерія Кочуєва, відносини у сфері місцевого самоврядування регулюють 83 законодавчі акти, які часто суперечать один одному. Типова ситуація, коли рішення органу місцевого самоврядування оскаржує прокуратура.

Шляхом оголошеного конкурсу обласна рада за участю центру законодавчих ініціатив, створеного при ній, сподівається отримати пропозиції про нову концепцію закону про місцеве самоврядування. Серед інших пріоритетних напрямів конкурсу — реформування житлово-комунального господарства, розвиток громадського транспорту, туристичної діяльності, енерго- і ресурсозбереження, підвищення безпеки життя і зниження ризику техногенних катастроф, забудова і благоустрій населених пунктів. До речі, географія учасників (а ними можуть бути наукові, громадські організації, підприємства, окремі громадяни) не обмежена Донеччиною.

Думки з приводу

Олексій РЕВА, міський голова Артемівська:

— Закон про місцеве самоврядування має декларативний характер. Взяти ті самі делеговані повноваження: нас «б’ють» за невиплати «чорнобильцям», а фінансуються ці виплати із державного бюджету. Закону суперечать майже 37 нормативних актів! За законом міська рада має право затверджувати штат і чисельність апарату, але у Кабінету Міністрів — своя інструкція.

Олександр ЛУК’ЯНЧЕНКО, міський голова Донецька:

— Ось делегували нам право встановлювати ціни на комунальні послуги. Але в тарифах на гарячу воду 60 відсотків — вартість газу, ціна на який монопольно встановлена «Нафтогазом України». У тарифах на холодну воду 80 відсотків — вартість електроенергії, і теж встановлюється монополією. Де ж логіка? Озбройте органи місцевого самоврядування тими законами, які були б прозорі й зрозумілі.