Майстер-класи з писанкарства, які традиційно перед Великоднем проводить київська майстриня Любов Ктіторова, — це справжня подорож у світ народних вірувань і традицій. А ще — урок добра. Адже, як каже Любов Григорівна, кожен знак і кожен малюнок на яйці — своєрідний лист Всевишньому, в якому люди просять для себе і рідних щастя, здоров’я. Найкраще ті уроки засвоюють діти. Після розповіді про символіку писанки, про те, які великодні яйця треба дарувати дівчатам, щоб знайшли собі пару, та парубкам, щоб були сильними і мужніми, один з хлопчаків підняв руку: «А що треба намалювати на писанці, щоб не було війни?»

— Обираючи візерунки для своїх перших писанок, багато дітей нині запитують те саме, — розповідає майстриня. — Цікавляться, який знак символізує мир, спокій у хаті. Кажу, що це сварга, дерево життя або ж сонечко. І всі без винятку малюють на великодніх яйцях саме цей символ!

— Колись наші бабусі казали: доля світу залежить від того, скільки писанок виготовляється щороку, — продовжує Любов Ктіторова, яка пропагувала мистецтво писанкарства у Африці, Японії, Китаї й інших країнах. —  Доки їх розмальовують, цвістиме наша земля, а коли цю традицію забудуть, із залізних пут темного царства вирвуться злі сили і знищать добро. Перед Великоднем володар підземелля посилає своїх слуг на нашу землю, щоб поглянути, чи розмальовують писанки. Коли їх багато і на них — символи життя і щастя, то зло знемагає і відступає, а добро перемагає. Особливо якщо його бажають щирі дитячі серця, — каже майстриня.