Сьогодні — один з найважливіших днів Великого посту — Чистий четвер. Віруючі йдуть до храму, щоб сповідатись та причаститись. Також цього дня прийнято робити генеральне прибирання в оселі і обов’язково треба скупатись — щоб очиститись від гріхів, хвороб та суєти. Відсьогодні православні християни готуються до Світлого Христового Воскресіння.

У храм

Великдень починається опівночі між Великою Суботою та Неділею. Цієї ночі в усіх храмах відбуваються урочисті богослужіння та великодні літургії. До початку служби віруючі чекають від Храму Гробу Господнього Благодатного вогню, який символізує Світло Боже. Найурочистіший момент настає опівночі, коли священик сповіщає, що Христос Воскрес, а всі присутні з трепетом відповідають: «Воістину Воскрес!»

Після служби процесія тричі обходить навколо церкви і починає освячення страв, принесених вірянами. Освячені наїдки вважаються дуже помічними, особливо паски й крашанки (їх використовують як обереги).

Наслідуючи Марію Магдалину, всі християни цього дня дарують одне одному писанки й крашанки на знак Божого Воскресіння. За легендою, після розп’яття Ісуса Христа його послідовники розійшлись по різних країнах, розносячи звістку, що Він переміг смерть. І Марія Магдалина подарувала римському імператору Тиберію яйце — як символ Воскресіння Христа. Однак чоловік не повірив і сказав, що як яйце з білого не може стати червоним, так і мертві не воскресають. Тієї ж миті яйце змінило свій колір на червоний, який відтоді вважається символом життя.

За стіл

Після служби всі повертаються додому. За традицією, українці святкують Великдень у тісному сімейному колі. Трапезу розпочинають обов’язково з молитви та освяченої паски. Потім змагаються у «битки» — визначають, чия крашанка найміцніша. Окрім цих найважливіших страв, на стіл ставлять холодець, домашню ковбасу, вареники з різноманітними начинками, м’ясні страви, пиріжки, рулети з маком, пампушки з часником... Після тривалого посту вони — як ніколи — смачні та поживні!

Ведикодній стіл вирізняється розмаїттям страв. Наприклад, у давнину в заможних господарів подавали їх аж 48 — за кількістю днів Великого посту! В центрі святкового столу — традиційно писанки та запашні здобні паски. Приготування паски — дуже відповідальна справа, бо як смачна вдасться — буде достаток і благополуччя протягом всього року, а якщо тісто не підійде, розтечеться чи підгорить — чекай лиха. 

І в гості

Увесь наступний тиждень називається Світлим і святкується як один день: прийнято ходити у гості, обмінюватись крашанками, пригощати рідних пасками та іншими смачними стравами. Завершується він поминальним днем.

До речі, якщо хтось помирає на Великдень, таку людину вважають щасливою, бо саме цього дня ворота раю відкриті і душа без суду потрапляє туди. Вважається також, що у Великодню ніч відкриваються усі підземні скарби, однак побачити їх може лише найменша дитина у родині, і тільки якщо її помисли чисті.

Гарних вам свят!