Кожна країна, кожен народ і навіть кожна родина по-різному сприймають і відзначають Великдень.

У Польщі це одне з найулюбленіших свят, яке прийнято відзначати у батьківському домі. Особливого значення поляки надають великодньому кошику. Крім обов’язкових хліба, яєць, солі, ковбаси, сиру, хріну та пасок у корзину кладуть і фігурку ягняти, яке символізує перемогу Христа. Наступного дня поляки проводять символічний обряд на щастя й очищення від хвороб: молоді люди обливають дівчат водою, а також б’ють гілочками верби по ногах.

У Франції цього дня радіють весні та Воскресінню Христа, вітають близьких і друзів та обмінюються подарунками й листівками. Символ Великодня — кролик, який приносить яйця. Поява кролика у великодніх традиціях невипадкова. За легендою, колись язичницька богиня весни Естра перетворила пташку на зайця, але він продовжував нестись. Уже за місяць до Великодня магазини завалені шоколадними яйцями, курочками і кроликами. За традицією, цього дня батьки ховають шоколадні яйця, а діти, прокинувшись, шукають їх і потім пригощаються на сніданок. А далі всією родиною вирушають на пікнік. Це теж традиція!

У Швеції фарбують яйця у всі кольори веселки і прикрашають свої будинки квітами та фігурками курчат і кроликів. Маленькі дівчата наряджаються у старий бабусин одяг і малюють на обличчях веснянки, щоб бути схожими на відьом. Потім, озброївшись мітлою та мідним кавником, ходять від одного будинку до другого, бажаючи всім сусідам веселого Великодня. Традиційним у шведів є також розведення багать, які покликані відлякувати нечисту силу. 

У Греції Великдень — найважливіше релігійне свято, під час якого влаштовують масові процесії, несуть освячені свічки. Протягом Страсного тижня греки щодня ходять у церкву, тому всі храми в країні у цей час переповнені. За два дні до Великодня життя у містах завмирає: зачинені всі державні структури, приспущені прапори. У неділю після ранкової служби у церквах і передзвону дзвонів по всій Греції проходить великий обід із традиційними баранцем і вином. Молодь та старі танцюють, відзначаючи найсвітліше свято у році, яке сповнене радості та любові до ближнього.

Підготувала Сюзанна КІРІНА.

Фотоетюд Євгенія КРАВСА.