Два роки тому у моєї дружини помер батько. Взаємини у них були не найкращими, оскільки тато і мати розлучилися, ще коли вона була немовлям. І тепер дружина не поспішає оформлювати на себе успадковане майно (тестеве житло, дачну ділянку). Спадщину вона відкрила, а далі справа не просувається. Як довго нерухомість може перебувати в такому недооформленому стані?
Артем В.
Київ.
 
Відповідно до цивільного законодавства, спадщину можна прийняти протягом шести місяців з дня її відкриття, тобто дня смерті спадкодавця. У цей строк потрібно звернутися із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса за останнім місцем проживання померлого та завести спадкову справу. Для того, щоб ваша дружина могла оформити право на житло та дачну ділянку, необхідно після спливу шести місяців звернутися до нотаріуса, у якого заведено спадкову справу, та отримати свідоцтво про право на спадщину (ст. 1297 Цивільного кодексу України). При цьому нотаріус вносить відповідний запис до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Право власності на нерухоме майно, тобто право вільно володіти, користуватися та розпоряджатися ним (дарувати, продавати), виникає в особи після його державної реєстрації.
Законодавство не встановлює обмеження строків на звернення для отримання свідоцтва про право на спадщину. Отже, у цій справі головне не пропустити шестимісячний строк з моменту смерті для заведення спадкової справи. Після цього вже ніхто не може позбавити права на спадкове майно. 
Антон ГАЛЬ, юрист.