Апеляційний суд Чернігівської області нещодавно підтвердив рішення Деснянського райсуду про позбавлення батьківських прав Ірини (всі імена змінено з етичних міркувань). Як читаємо у судовій справі, після конфлікту з чоловіком Петром у серпні 2011 року жінка «залишила сина біля будинку, де вони мешкали, та виїхала до Узбекистану».
Не заглиблюватимемося у причини конфлікту. Зрештою, для обох сторін вони виявилися достатньо серйозними, щоб не продовжувати жити разом. Та посварилися вони не через горілку, подружню зраду чи наркотики (а нині найчастіше саме це є приводом для розлучення), а начебто на релігійному грунті. Забравши з собою старшу донечку, Ірина поїхала у невідомість, сподіваючись на новому місці облаштуватися, знайти роботу... Але вийшло не так, як бажалося. Тепер жінка проживає в Узбекистані у родичів та, як було сказано в суді, перебуває на їхньому утриманні. Зрозуміло, що у такій ситуації Ірина не має можливості провідувати сина, дорого коштує й телефонне спілкування із закордоном. Але жінка не дає Петрові і згоди на реєстрацію сина в його помешканні. Виникає запитання: чому батьки вчасно не оформили документи хлопчика (адже на момент конфлікту йому було майже два роки)?..
А нині Михайлику вже 5. Тато водить допитливе дошкільнятко до дитсадка, на заняття в спортивну секцію. Хлопчик доглянутий і нагодований. На жаль, за роки розлуки малюк уже майже забув дорогий образ матері. Хоча, звісно, йому дуже бракує її ласки...
Рік тому — у березні 2013-го — батько звернувся з позовом до суду. Суди різних інстанцій довго вивчали цю непросту справу. Вони взяли до уваги те, що відповідачка — працездатна особа, а матеріальної допомоги на утримання дитини після виїзду до Узбекистану не надає. Та й спілкування матері з малолітнім сином лише по телефону, як зазначалося у рішенні суду, не можна вважати достатнім для його духовного розвитку та нормального самоусвідомлення. Доводи апелянта про те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу і дитина може бути розлучена з матір’ю лише в крайніх випадках, апеляційний суд визнав безпідставними, оскільки суд першої інстанції дійшов висновку: позбавлення Ірини батьківських прав відповідатиме інтересам хлопчика.
Чернігівська область.
 
Мал. Миколи КАПУСТИ.