Кількість угод на ринку нерухомості Дніпропетровська у нинішньому році впала як мінімум уп’ятеро. Якщо в грудні щотижня укладалося до сімдесяти угод, то за перші сорок днів нового року — всього п’ятдесят. Таку ситуацію експерти пов’язують насамперед зі змінами в системі оцінки, які набули чинності з 1 лютого.

На думку глави галузевої ради учасників ринку нерухомості в Дніпропетровській області Сергія Логутенка, нинішня автоматизована оцінка дуже близька до реальної вартості житла. Наприклад, двокімнатну квартиру на житловому масиві Перемога було оцінено в 320 тисяч гривень. Це на п’ятнадцять відсотків нижче, ніж її реальна вартість. Але буває, що й вище — на такий само відсоток. Таким чином, і продавець, і покупець мають сплатити по 3 200 гривень держмита. Раніше, коли об’єкти оцінювалися по 150 тисяч гривень, мито виходило вдвічі меншим.

Чимало нюансів виникає і під час проведення розрахунків через банки. Так, деякі фінансові установи беруть за свої послуги від двохсот до п’ятисот гривень, але є й такі, де вимагають до 0,7 відсотка від суми угоди.

За даними керівного партнера проекту Real up Руслана Романько, при оформленні угоди купівлі-продажу об’єкта нерухомості середнього цінового сегмента витрати продавця та покупця доходять до дванадцяти тисяч гривень.

На думку президента Дніпропетровської асоціації фахівців з нерухомості Валерія Головіна, нині на ринку нерухомості України склалася ситуація, близька до колапсу. І причин тому декілька — зміна правил оцінки, введення податку на нерухомість, відсутність доступної іпотеки та інші.

— Ринок нерухомості дуже динамічно реагує на зміни в країні, і політичні, і економічні, — вважає експерт. — Щоб ринок запрацював, необхідно зняти обмеження по безготівковому розрахунку, спростити оцінку і припинити нагнітати ситуацію навколо податку на нерухомість.

Серйозний вплив на стан ринку справляють також невисокі темпи житлового будівництва. Як повідомили кореспонденту «Голосу України» у головному управлінні статистики в області, торік частка житла в загальному обсязі виконаних будівельних робіт становила трохи більше чотирьох відсотків — на суму близько двохсот мільйонів гривень. Варто зазначити, що чимала частина в цьому обсязі належить приватному будівництву. І це ще не найнижчі показники в Україні.

Аналітики компанії «SV Development» стверджують, що найбільшу кількість об’єктів нерухомості було введено в Київській (100 об’єктів), Львівській (64) і Харківській (63) областях. Трохи гірші показники в Дніпропетровській, Донецькій, Одеській, Івано-Франківській, Тернопільській і Рівненській областях. А північні та південні регіони (крім Київщини) помітно відстають від інших.

Інвестувати в житло, щоб потім перепродати його дорожче, в 2014-му не варто. За прогнозами фахівців, найближчі два-три роки ситуація на ринку не буде істотно змінюватися, а кількість угод залишиться приблизно на тому само рівні, що й в 2013-му. Інвестиції в нерухомість якщо і виправдають себе, то тільки в довгостроковій перспективі.

— Привабливіший  вигляд має купівля квадратних метрів для наступного їхнього здавання в оренду, — заявляє віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников. — Плата за неї з року в рік збільшується на 5—10 відсотків. Такі ж показники зростання ми очікуємо і за підсумками 2014-го. Згідно із проведеними підрахунками, якщо в придбання житла людина інвестувала близько дев’ятисот тисяч гривень і відразу почала його здавати, інвестиції окупляться протягом десяти років.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

ДУМКА

— Учасники угоди втрачають тисячі гривень під час обміну долара на гривню, а потім навпаки. Особливо останнім часом, — зазначає Сергій Логутенко. — Сьогодні від ситуації на ринку нерухомості страждають усі — і продавці, і покупці, і нотаріуси, і банки.