З 17 областей України до Києва з’їхалися фахівці з питань культури і мистецтв, керівники управлінь і відділів культури обласних центрів.
— Допекло, — сказав, реєструючись в Асоціації міст України, посланець Івано-Франківщини Василь Олексюк.
І справді. Торік виділені кошти на розвиток культури було профінансовано всього на 60 відсотків. Частка видатків на духовні потреби людей також постійно зменшується. У 1996 році вона становила 0,49 відсотка від ВВП, нині — 0,22 відсотка.
Голова координаційної ради секції з питань культури і мистецтва Асоціації міст України, начальник Головного управління культури і мистецтв столичної адміністрації Олександр Биструшкін назвав головні больові точки галузі. У всіх країнах культура тримається на трьох китах: державному і місцевому бюджетах та спонсорській допомозі. Вітчизняні спонсори свої капітали витрачають переважно на російських зірок. Держава, у свою чергу, нещадно оподатковує те, що сама виділяє. Якщо театр, наприклад, одержує 100 тис. гривень для своєї діяльності, то з цієї суми він сплачує не менш як 20 тис. гривень податків. Оподатковуються і музеї. Заклади культури платять непосильну ціну за охорону, яку виставляє МВС, користуючись своїм монопольним становищем у цій сфері. Отож грошей вистачає лише на найнижчу в державі зарплату працівникам культури та на оплату комунальних послуг.
Учасники зібрання схвалили резолюцію, в якій сказано: «Ми, начальники управлінь культури міст обласних центрів, відзначаємо, що українська культура перебуває у стані глибокої кризи, що нестримно веде до поступового занепаду, замкненості й неконкурентоздатності».
У резолюції наголошується на потребі затвердження концепції культурного розвитку України з реальними кроками використання бюджетних ресурсів та інших форм фінансування культури.