На дванадцятому році незалежності нашої держави найбільший район Чернівців носить ім’я колишнього вождя неіснуючої нині держави.

Територіальною громадою міста не раз, починаючи з 1992 року, порушувалося питання щодо перейменування Ленінського району на Шевченківський. Проблему виносили на розгляд сесій районної ради в 1992 і 1993 роках. На сесії в 1996 році було прийнято рішення звернутися до міської ради стосовно проведення референдуму з приводу перейменування водночас із проведенням виборів. На сесії районної ради в 1998 році прийняли рішення клопотати перед міською радою про проведення опитування мешканців щодо перейменування водночас із проведенням виборів у 1998 році.

Однак лише 2000 року було призначено місцевий референдум стосовно перейменування Ленінського району на Шевченківський, який відбувся у контексті з всеукраїнським 16 квітня 2002 року. За підсумками цього референдуму, в голосуванні взяло участь 95147 громадян, із яких 57397 (або 60,3 відсотка) висловилися за перейменування району.

На підставі підсумків референдуму, затверджених міською радою, сесія Чернівецької обласної ради згідно зі своїм рішенням від 16 червня 2000 року направила клопотання про перейменування району до Верховної Ради України.

21 березня 2001 року Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні відхилив це клопотання, проігнорувавши тим самим результати референдуму та волевиявлення виборців, що віддали свої голоси за перейменування.

Ураховуючи ситуацію, що склалася, за дорученням депутатів районної ради було надіслано листа тодішньому голові Верховної Ради України Івану Плющу. У листі було докладно описано проблему та висловлено клопотання стосовно винесення питання про перейменування району на найближчу сесію Верховної Ради. Однак відповідь ми досі не отримали.

У червні 2002 року було надіслано чергового листа новопризначеному голові Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Анатолію Матвієнку з проханням внести до порядку денного сесії Верховної Ради України питання про перейменування нашого району. Але минуло вже півроку, а жодної реакції на наше звернення ми так і не дочекалися.

Михайло ПАЗЮК, голова Ленінської райради.

Чернівці.