Так вирішили в Чемеровецькому районі на Хмельниччині. Всупереч тій обставині, що з фінансами в більшості господарств на початку весни по-справжньому скрутно.
Район завжди вважався своєрідною житницею краю. Торік тут зібрали майже 140 тисяч тонн зернових. Такі ж плани мали і на нинішній, але зима внесла свої корективи. Голова райдержадміністрації Валентин Хоптян сказав, що, за попередніми оцінками, із 15 тисяч гектарів озимих доведеться пересівати 30—40 відсотків площ. З великим додатковим навантаженням самотужки впоратися вдасться не всім. Однак закликати, щоб кожне господарство будь-що відшукало собі інвестора, теж не стали. Навчені вже: кредити недобросовісного партнера обертаються не прибутками, а збитками.
Саме тому в районі вирішили централізовано запасти насіння ячменю, вівса, гороху, вики, сої. Партнерів шукали дуже обережно. Шість мільйонів гривень на насіння для району надала «Оболонь». Ще чотири мільйони цього інвестора пішли на придбання добрив, гербіцидів, пального.
Від послуг цукроварів СТОВи вирішили відмовитися. Позиція не принципова, а економічно обгрунтована. Пальне, насіння, добрива, що їх надавали заводи у кредит, коштували удвічі-втричі дорожче, ніж у вільному продажу. Така кооперація селянам не на користь.
Ось чому в деяких районах вирішили значно зменшити бурякові площі. Але не в Чемеровецькому. Тут не відмовляються від цукрових буряків. Звичайно, сподіваються на прибутки, але якщо і програють, то хоч нікому не будуть винні.
 
Хмельницька область.