Під час проведення днів «Голосу України» на Луганщині народний депутат України по 111-му виборчому округу Геннадій Астров-Шумілов через рік після обрання до Верховної Ради звітував про виконання своїх передвиборних обіцянок. На зустрічі з директорами шахт і структурних підрозділів державних холдингових компаній «Ровенькиантрацит» і «Свердловантрацит», розміщених на території його виборчого округу, депутат наголосив, що в парламенті насамперед намагається обстоювати інтереси вугільної галузі.
З такими обіцянками — працювати на вугілля і шахтарів — Геннадій Астров-Шумілов, котрий до обрання депутатом очолював ДХК «Ровенькиантрацит», і йшов на вибори. За рік роботи в парламенті депутат підготував і вніс на розгляд ВР сім поправок до чинних законів щодо соціальних гарантій шахтарям. Це, зокрема, зміни до статті 43 Гірничого закону, до законів про соціальні гарантії інвалідів, до законодавства, що регулює виплату регресних позовів. Нині ці законопроекти перебувають на розгляді у профільних комітетах парламенту. Г. Астрову-Шумілову вдалося відстояти надання з резервного фонду Кабміну 1,5 млн. грн. на реконструкцію міського каналізаційного колектора у Ровеньках. На території його виборчого округу відремонтовано лікарню, школи, три селищні будинки культури, введено в дію другу чергу профілакторія-санаторія, розпочато капітальний ремонт стадіону, плавального басейну, телефонізовано село Благовка тощо.
На жаль, представникам шахтарських регіонів не вдалося відстояти надання із держбюджету-2003 тієї суми, яку передбачено державною програмою «Українське вугілля». Фінансування вугільної галузі залишилося на рівні минулого року — 2,8 млрд. грн. Однак ці кошти, зазначив народний депутат, почали надходити вже з перших днів нового року і їх отримують холдинги та шахти. А отже, з’явилася й надія на краще.
Шахтарів на зустрічі зі своїм депутатом хвилювало багато питань. Одне з них — чи не призведе нинішня реформа вугільної галузі до ще більшого її занепаду. Скажімо, нині Мінпаливенерго має намір об’єднати два холдинги — «Ровенькиантрацит» і «Антрацит». Перший працює успішно, а другий має значні проблеми, зокрема, 185 млн. грн. кредиторської заборгованості. Тож шахтарі бояться, що об’єднання сильного холдингу зі слабшим призведе до перерозподілу коштів, до чергових закриттів шахт, а отже й нової соціальної напруженості в шахтарських селищах. Г. Астров-Шумілов повідомив, що нині паливно-енергетичним комітетом ВР підготовлено проект парламентської постанови, яка передбачає зупинити дію нормативних актів щодо реорганізації керівництва галуззю, тому що вони не відповідають чинному законодавству, законам про підприємства тощо, а також створити спеціальну комісію за участю народних депутатів, представників міністерств, наукових установ, шахтарських профспілок, щоб виробити ту реформу, яка принесла б користь шахтарським регіонам. «А те, що треба сьогодні реформувати вугільну галузь, ні в кого не виникає сумнівів, — наголосив депутат. — Треба шукати інвестиції, дієві способи управління».
Г. Астров-Шумілов, а разом із ним і творчий десант «ГУ», відвідав шахти, спілкувався з мешканцями шахтарських селищ. Започаткована нашою газетою разом із депутатською групою у ВР «Народний вибір» акція «Голос України» — інвалідам Великої Вітчизняної війни» також знайшла шахтарську підтримку.
Київ—Луганськ—Ровеньки.