«Дорога моя людино, котра стала мені тепер рідною і близькою. Не знаходжу слів, щоб висловити почуття, які переповнювали мене, коли дізнався про те, що мій батько — лейтенант Ковтун Тимофій Свиридович — загинув у місцях боїв 911-го стрілецького полку 244-ї стрілецької дивізії і його ім’я увічнено на меморіальній дошці братської могили в селі Перша Гнилиця Великобурлуцького району Харківської області.
Шкода, що до цієї миті не дожила моя матуся».
Цього листа Ольга Георгіївна Діткевич, заступник голови Київського історико-патріотичного клубу «Пошук», отримала з Москви від сина загиблого воїна, котрий донедавна вважався таким, що пропав безвісти.
Знайти, увічнити — цій благородній справі Ольга Діткевич присвятила все своє життя. Зворушливих вдячних листів «Пошук» щороку отримує десятками.
Нині ветерани клубу занепокоєні іншою, не менш важливою, проблемою. Збройні Сили України скорочують, скорочують терміни служби, в перспективі — перехід на професіональну армію. В цих умовах не всі придатні до військової служби хлопці стануть призовниками. Досвід ветеранів з військово-патріотичного виховання молоді нині особливо цінний. Програма допризовної підготовки розрахована на 140 годин у двох останніх класах середньої школи, ліцею, гімназії. Для юнаків — обов’язкова, для дівчат — за бажанням, з наступними 3—5-денними польовими зборами. «Це майже весь багаж майбутніх резервістів, — підкреслив начальник клубу «Пошук» полковник у відставці Георгій Ясєв за «круглим столом» ветеранів, присвяченому цій проблемі.
Ветерани були одностайні в тому, що потрібно ініціювати наставництво над навчальними закладами, надати допомогу організації патріотичної роботи, розпочати підготовку до 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, відродити шкільні музеї, просити Міносвіти усунути в підручниках грубі перекручування історії України.
Геннадій ПАШКОВ,полковник у відставці,учасник бойових дій.