Згідно з демографічними прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я до 2005 р. 46 відсотків жінок планети переступлять 45-річний рубіж. Такі дані було оприлюднено на Міжнародній науково-практичній конференції «Раціональна замінна гормонотерапія і якість життя жінок», організованій Мінохорони здоров’я України за активної підтримки компанії «Солвей Фарма».

За словами завідувача кафедри акушерства та гінекології № 1 Київського медичного університету ім. О. Богомольця професора Б. Венцковського, зміна вікової структури населення тягне за собою зміну головних причин втрати працездатності. Якщо у 1990 році серед найчастіших причин втрати працездатності зазначали легеневі й кишкові інфекції, а також патології перенатального періоду, то у 2020-му, згідно з прогнозами, на перший план вийдуть ішемічна хвороба серця та депресія, розвиток яких у жінок тісно пов’язаний з настанням менопаузи.

Серед інших хвороб, що з віком загрожують жінкам, —остеопороз. Це стан, коли кістки прогресивно тоншають і стають крихкіші. Всі ми з роками втрачаємо скелетну масу. У більшості з нас найбільша щільність кісток припадає на 30-річний вік, після чого починається поступова втрата кісткової маси. Менопауза й зниження рівня естрогенів, що супроводжують її, прискорюють цей процес, призводячи інколи до дуже сильного послаблення, витончення й крихкості кісток, через що часто трапляються переломи.

Для корекції розладів, пов’язаних з природною або хірургічною менопаузою, нині застосовують естрогенну замінну гормонотерапію. Проте деякі фахівці сумніваються в необхідності й ефективності такого лікування.

Щоб розставити всі крапки над «і», компанія «Солвей Фарма» починає організовувати так звані школи для жінок віком за 40 років за програмою «Менопауза й замінна гормональна терапія». Під час занять представниці прекрасної статі здобудуть знання про перехідний період у житті, про фізіологічні процеси, збереження здоров’я і краси, про можливі розлади й психологічні проблеми. Головна мета — по-новому, позитивно поглянути на себе і далі йти життям упевнено, залишаючись жінкою в найкращому розумінні цього слова.