Добре відомий якісними товарами для народу завод «Сокольники» — структурний підрозділ харківського авіавелета — уже півстоліття не перестає дивувати вітчизняного споживача. Земна продукція «Сокольників» успішно тіснить імпортну навіть у наш час достатку. Пояснюється це не так патріотизмом вітчизняного споживача, як його прагненням купити ліпший товар.
Років 15 тому найкращим подарунком молодій сім’ї був би візок «Лелека», виготовлений у Харкові. Славилося підприємство і випуском драбин, розкладачок, дитячих санчат. А іграшка «автомат Калашникова», яка зовні мало чим відрізняється від оригіналу, була найулюбленішим сувеніром іноземних делегацій.
Коли планову економіку змінила жорстка ринкова конкуренція, заводу довелося шукати нових шляхів завоювання споживчого ринку. Адже в 90-ті роки в Україну хлинув справжній потік дешевого, зовні привабливого, але часто-густо неякісного імпортного ширвжитку.
Один із найпопулярніших товарів, особливо напередодні садово-городнього сезону, сьогодні — драбини-стрем’янки. Але тепер, з огляду на потреби та можливості масового споживача, завод випускає не дорогі алюмінієві, а цілком доступні за ціною сталеві, які до того ж надійніші. Розширився й асортимент: від драбин для квартир і бібліотек до професійних будівельних і садових стрем’янок, до дають змогу виконувати роботи на висоті до чотирьох метрів. А якщо вам потрібна драбина ще більшої довжини — завод виготовить її під замовлення — необхідних розмірів та конструктивних особливостей. А наявна на заводі унікальна лінія порошкового напилення дає можливість фарбувати вироби в десятки різних кольорів і відтінків.
2002 року обсяг реалізації цих товарів збільшився порівняно з попереднім роком більш як удвічі —покупці дедалі частіше віддають перевагу харківським виробам, а не імпортним, які або недоступні за ціною, або ламаються вже після першого сезону.
З настанням весни традиційно зростає попит і на так звані дачні та кемпінгові меблі, які складаються, —стільчики і столики для відпочинку, рибалок і туристів, а також шезлонги і розкладачки. Вже в березні цього року завод розпочне випуск цілих гарнітурів таких дешевих і практичних речей, що не поступаються зарубіжним зразкам.
Освоюють «Сокольники» і нові, перспективні види продукції. Це передусім пружинні міні-атракціони, що коштують учетверо дешевше від імпортних аналогів. Такі симпатичні ігрові містечка нині прикрашають майданчики багатьох дитячих садків у Харкові. А оригінальні сервісні возики гармонійно вписалися в інтер’єр залізничних вагонів-ресторанів, зокрема у швидкісному потязі «Столичний експрес». Ще одна новинка — навісне обладнання для мікроавтобусів «Газель», яке значно розширює можливості цих вантажопасажирських автомобілів.
Нині в заводському КБ на стадії проектування та запровадження перебуває ціла серія нових розробок. Завдяки введенню сучасної комп’ютеризованої дільниці технологічного оснащення вже найближчими місяцями на освоєння нового виробу потрібно буде не більше двох тижнів. А це дасть змогу щоразу на кілька кроків випереджати конкурентів, вважають заводські менеджери.
 
Харків.