Cьогодні в Братиславі на засіданні двосторонньої комісії з питань національних меншин, освіти і культури обговорюватимуть проблеми української діаспори. В засіданні братиме участь голова Державного комітету з питань нацменшин та міжнаціональних відносин Геннадій Москаль, який перебуває в Словаччині з робочим візитом.

Згідно з останнім переписом населення, у Словаччині мешкає 24 тисячі русинів і майже 11 тисяч українців. Переважно в Пряшівському краї. Як повідомив перший секретар українського посольства в Братиславі Петро Токар, в 22 «основних» (середніх) школах Словаччини є класи з вивченням української мови, де навчаються загалом 905 учнів. 122 дітей навчаються в єдиній у цій країні школі з українською мовою викладання — гімназії імені Тараса Шевченка.

Уряд Словаччини підтримує діяльність українських громадських спілок, шкіл, мас-медіа, фінансує відомий музей україно-русинської культури в місті Свиднику. Проте є тут і нерозв`язані проблеми.

Геннадій Москаль зустрівся з працівниками української редакції словацького радіо, яке, до речі, цього року святкуватиме своє п’ятдесятиріччя. Українці-русини мають можливість чути рідне слово, проте позбавлені можливості мати своє телебачення. Крім того, вони негативно сприйняли намір перенести редакцію українського радіо з Пряшева, де наша діаспора проживає компактно, до Кошице, де вона дещо розпорошена. Побоюються, що поступово кількість слухачів українського радіо буде зменшуватися і незабаром воно просто зникне.