Кувейт вітає рішення РНБОУ направити спецбатальйон хімзахисту до однієї із сусідніх з Іраком країн. Про це в інтерв’ю «ГУ» напередодні сьогоднішнього національного свята Кувейту заявив Надзвичайний і Повноважний Посол цієї країни в Україні Хафіз Мухамед Аль-Аджмі.  Втім, посол сподівається, що криза все-таки буде залагоджена мирним шляхом. Тому наша розмова здебільшого була присвячена україно-кувейтським відносинам, які за останній рік значно активізувалися.

— Я дуже задоволений тим, що було зроблено за останній рік для зміцнення відносин. Відбулося багато візитів, підписано серйозні угоди, зокрема про уникнення подвійного оподаткування. У Кувейті відкрито Посольство України, на чому ми завжди наполягали. Тепер є можливість координувати наші дії, і ми буквально щодня спілкуємося з українськими колегами. У Кувейті вважають досить успішними нещодавні переговори Президента України в нашій країні. Акцент було зроблено на економічній співпраці, оскільки між Києвом і Ель-Кувейтом немає політичних розбіжностей. Крім того, знаковою, з нашого погляду, стала зустріч Леоніда Кучми з директором Кувейтського фонду розвитку, бо на ній Кувейт заявив, що готовий інвестувати в українські проекти. Можу повідомити, що вже розглядається низка проектів, які будуть запущені в найближчому майбутньому.

— У які проекти має намір інвестувати Кувейтський фонд і «найближче майбутнє» — це коли?

— Ми хочемо інвестувати. І це головне. Найімовірніше, це будуть проекти інфраструктури: інвестиції в будівництво залізниць, автомобільних шляхів, у галузь енергетики й електрифікації. Гадаю, що до літа буде щось підписано.

— Про яку суму йдеться?

— Крім фонду, в Кувейті є ще кілька організацій, котрі водночас можуть тут працювати. Можна інвестувати в туризм, аграрний сектор. Певних цифр у мене поки що немає. Але це не свідчить про щось погане: кувейтський народ любить працювати мовчки. Без реклами й пропаганди.

— Чи планується цього року проведення україно-кувейтського інвестиційного форуму?

— Так. Ми нині працюємо над цим з українським послом у Кувейті. Днями я зустрічався з главою вашої Торгово-промислової палати. Де  відбудеться форум і коли, поки що не визначилися. Ми також запропонували українському урядові організувати промислову виставку в Кувейті.

— Яка ситуація в Кувейті? Ви готуєтеся до війни?

— Як кажуть, сусідів не вибирають. До війни, звісно, готуємось, адже наш уряд не бажає зашкодити своєму народу. Якщо в Іраку буде застосовано зброю масового ураження, то ми маємо подумати, як врятувати кувейтський народ.

— Яке його ставлення до американських військових?

— Нормальне ставлення. Ми проти війни, але не проти американських солдатів.

— Чи бере Кувейт участь в американських планах майбутньої перебудови Іраку?

— Ні. Наше бажання — залишатися в межах своїх кордонів, ми хочемо, щоб регіон був тихим, мирним і чистим від зброї масового ураження.