Після публікації статті «Ягода для очей» («ГУ» від 14 грудня 2002 року) читачі просять розповісти детальніше про чорницю та препарати з неї.
Наталя ЧЕПІГА зі Львова, наприклад, написала: «У мене дуже поганий зір: прооперували обидва ока, в сутінках майже не бачу. Тому мене так зацікавила ця інформація. Надрукуйте також назви препаратів, щоб я могла бодай трохи поліпшити зір».
А Іван КОЛЕСНИК з Кіровоградської області дорікнув нам у недомовленості: «Про лікувальні властивості чорниці я знаю давно. Але в наших краях вона не росте. Зір у мене поганий, тому без препаратів, які містять екстракт чорниці, не обійтися. Але автор не вказав їх назви, отож порадами з цієї статті скористатися важко».

Ці запитання ми адресували Оксані ГОЛУБ — лікареві, котра не раз консультувала наших читачів.

— Справді, чорниці — не тільки смачні та поживні ягоди. Завдяки вмісту антоціанозидів і бета-каротину, що мають антиоксидантну активність, чорниці необхідні для очей. Поліпшуючи кровообіг у тканинах ока, вони сприяють швидкому усуненню зорової втоми і підвищують гостроту зору темної пори доби. Мало того, чорниці зміцнюють стінки капілярів сітківки і прискорюють репаративні процеси в пігментному її шарі. Одне слово, ця чудодійна ягода незамінна у комплексі лікування таких серйозних захворювань, як міопія та ретинопатія, діабет і гіпертензія, глаукома і катаракта.

В аптеках можна знайти багато біологічно активних добавок, у складі яких є екстракт чорниці. Але не всі вони містять його у достатній для лікування очей кількості. Максимальний його вміст — у препараті «Strіx», кожна таблетка якого містить еквівалент 800 грамів свіжої чорниці. Відтак і висока ефективність препарату. Результат вживання відчутний уже через годину-дві і зберігається впродовж доби.

Розмовляла Юлія ПОТАПЕНКО.