Конгресмен США Курт Велдон, представник групи сприяння Україні Конгресу США, заявив учора на прес-конференції про намір його колег будувати міцні та тісні зв’язки з Україною. «Ми в Конгресі дуже націлені на розвиток міцних і тісних зв’язків з Україною», — заявив конгресмен. Водночас він зазначив, що, на його думку, наміри України, про які він почув від української влади, позитивні. «Я розповім усе те, що почув, і своїм колегам у Конгресі, і Президентові, і віце-президентові, і держсекретареві», — заявив Курт Велдон.
Він також зазначив, що все те, що він почув в Україні, дає йому підстави для дуже великого оптимізму. Велдон повідомив, що під час зустрічей він обговорив можливість проведення відеоконференції між Верховною Радою і Конгресом, в якій узяли б участь представники різних фракцій. «Відбудеться обмін делегаціями. Під час цих візитів ми розіб’ємося на групи, які вивчать стан виконання документів, розроблених торік для зближення народів та інституцій», — сказав конгресмен.
Водночас посол США в Україні Карлос Паскуаль ствердно відповів на запитання, чи залишаються в силі обвинувачення про поставки Україною систем раннього оповіщення «Кольчуга» Іраку. «Ми послідовно заявляємо, що є два різні питання: функціонування передавання і чи справді відбулося таке передавання. Як установили наші експерти, все це залишається відкритими питаннями», — заявив Паскуаль. Він зазначив, що США не можуть і довести, що таке передавання було, і заявити, що його не було.
Торкаючися теми Іраку, Карлос Паскуаль повідомив, що передав ноту Президентові України і до МЗС із запитом про можливості направлення до Іраку українського спецбатальйону, «який має відповідну кваліфікацію в ліквідації наслідків застосування бактеріологічної, хімічної та іншої зброї». Раніше про можливість, у разі потреби, відрядження до Іраку такого підрозділу казав Президент Леонід Кучма.