Ще 15 листопада минулого року газета «Кримська світлиця» надрукувала матеріал нашого власного кореспондента в Криму Віктора Хоменка про те, як захоплюються землі Криму і до яких екологічних наслідків можуть призвести самобуди.

На жаль, досі порушену в матеріалі проблему ніхто не збирається вирішувати. Може, дочекаємося реакції керівництва Криму хоча б після передрукування матеріалу в нашій газеті.
Черговий рекорд кількості й тривалості самочинств серед невтомних захоплювачів унікальної землі кримського Південнобережжя поставило в Гурзуфі ТОВ «Пансіонат з лікуванням «Молодіжний—2000», «самобуд» якого призвів до зсувів і засвідчив: одвічну біду півострова — природні катаклізми — нині примножують ще й «палацомани», амбіційні витвори яких уже почали руйнувати вразливий природний баланс півострова.
Таємниці, як, чому і за чиїм дозволом ця фірма саме тут, на фоні уславленої Ведмідь-гори, вирішила будувати собі котеджі, фахівці управління екологічної інспекції Південно-Кримського регіону не розгадали й досі, хоча перевірка ще торішнього 28 квітня встановила: «ТОВ «Молодіжний—2000» веде будівельні роботи на території пансіонату і за його межами, на колишніх землях радгоспу «Гурзуф». Будуються два котеджі, вирито котловани, підрізано схил. Вирито котлован і для встановлення місткості під воду, зроблено під`їзну дорогу. Всього земляними роботами зачеплено 1,5 га території.
Під час перевірки працював підйомний кран і робітники. Документацію на проведення будівельних робіт (узгоджений проект, рішення виконкому на будівництво, держекологічну експертизу, дозвіл інспекції Державної архітектурної служби контролю) не представлено. Грунт, вийнятий з котлованів, складується вздовж дороги на колишніх землях радгоспу «Гурзуф». Земляними відвалами зайнято 1 га території, об`єм 5 тис. куб. м. Землевідведення під складування грунту не оформлено, з держінспекцією не погоджено. Порушено Закон України «Про відходи».
Стурбовані самочинним захопленням землі, бурхливим розгортанням робіт без затвердженого проекту будівництва на не наданій ніким ділянці, спантеличені тим, що, як гриби після дощу, ростуть не зареєстровані в інспекціях котеджі, а «вільні» забудовники не мають жодної земельної ділянки для вивезення з розритих котлованів земляних відвалів, проте вивантажують їх багатотонні маси скрізь, де заманеться, незважаючи на те, що кожне з цих діянь порушує чимало статей Земельного і Водного кодексів та законів про рослинний світ і охорону довкілля, спеціалісти управління екологічної інспекції ще раз б`ють на сполох у протоколі вже від 12 вересня минулого року:
«Не виконано припис інспекції № 43 від 11.04.01 р. —будівельні роботи тривають, земляні відвали складуються самовільно, на території будівництва і відвалів знищено...»
У відповідь на акти, протоколи, приписи, постанови —понад півтора року втаємниченої тиші, під час якої згубне для довкілля будівництво не лише не припинили, а навіть розширили. І хоча землевідводу тут як не було, так і нема, територія обгороджується. Нині, серед гір розритої землі, один котедж уже закінчено, другий готують до оздоблення, для спорудження третього (і наступних?) вже підвезено і складено цілий хмарочос бетонних блоків та інших матеріалів.
Але якою ціною? Ціною справжньої біди для чарівного і крихкого узбережжя, гармонію якого порушило свавільне риття котлованів, формування майданчиків, непродумане звалювання грунту вздовж доріг, які ведуть на очисні споруди селища Гурзуф, на схилах, у штольнях для відведення грунтових вод, засипання дренажних шахт, що забезпечували рівномірний стік грунтових вод.
Тривале і згубне вторгнення «палацоманів» у околиці Гурзуфа, порушення гідрогеологічних умов узбережжя активізувало зсувні процеси. Ерозія грунту вже почала нищити унікальні виноградники, а вода й грязеві потоки зруйнували серпантинну дорогу, підбираються до її підпірних стін, здибили асфальтове покриття.
У розпачі й керівництво розташованого нижче від самозабудовників колишнього ММЦ «Супутник» — нинішнього Міжнародного молодіжного центру «Гурзуф», за твердженням працівників якого, «після земельних робіт і будівництва, здійснюваного цим пансіонатом з лікуванням, почали тріскатися і руйнуватися адміністративний корпус, їдальня, корпус №1 і підпірні стіни».
Праворуч від «Молодіжного—2000» — селище Гурзуф, ліворуч — його благенькі очисні споруди, які обслуговують і сусідню Данилівку. Фахівці вважають, що рясні осінні зливи загрожують усьому цьому оберегові справжньою катастрофою. Самочинними діями «господарники» ТОВ «Молодіжний—2000» можуть завдати колосальні збитки не лише сусідам, а й самим собі —бо й «самопальні» новобудови опинилися під загрозою руйнування зсувом.
Це при тому, що державні інспектори зробили все можливе в їх компетенції, щоб запобігти нинішнім і грядущим негараздам: віддали матеріали у всі судові, прокурорські інстанції півострова, але, на жаль, результатів це не дало жодних. Неймовірно, та й арбітажний суд Криму не задовольнив поданий прокуратурою Ялти позов про стягнення з цього пансіонату заподіяного ним уже сьогодні збитку в 101800 гривень. Спеціалісти, котрі підрахували цю суму, вважають, що коли не вжити заходів негайно, знадобиться набагато більше коштів для ліквідації наслідків наступних зсувних процесів.
І хоча часу, протягом якого «Молодіжний» устиг досхочу «наліпити» в 100-метровій охоронній зоні кримського узбережжя, згаяно чимало, закликати до порядку, схоже, нарешті зможуть і його. Нині для розслідування цієї справи за розпорядженням кримського прем`єра Сергія Куніцина створено робочу групу, яку очолив заступник голови Ради міністрів автономії Володимир Шкаберін. Може, хоч вона змусить застосувати до самозабудовників, винуватців забруднення і псування унікальних земель, відповідні статті Кримінального кодексу України, де чітко виписано, яку міру відповідальності повинні понести зухвалі порушники закону.