Минулої п’ятниці в Москві ловили іноземців. Причина: закінчився термін отримання міграційної карти — документа, який робить перебування там негромадянина РФ законним.

Міграційна карта, як пояснили кореспондентові «ГУ» у Федеральній міграційній службі МВС Росії, — «це документ поліцейсько-статистичного обліку». Його отримує кожний, хто перетинає кордон, і він потрібний лише для того, щоби знати кількість приїжджих». А оскільки багато мільйонів гастарбайтерів не перший рік трудяться на будівництві дач і доріг, їм наказали до 14 лютого прийти до ВВІРу «за місцем реєстрації», інакше — штраф і депортація з Росії.

Зранку на вокзалах, метро, ринках, будовах браві молодики у військовій та міліцейській формі ловили порушників. З цією метою федеральна влада створила міграційну інспекцію чисельністю 10 000 осіб. Стражі міграційного порядку швидко набивали в міліцейські автобуси по 40—50 людей і відвозили до найближчого відділення міліції «для з’ясування». Ця тривала і принизлива процедура закінчується занесенням до банку даних прізвища порушника і грошовим штрафом.

Але міграційна карта іноземця не врятує від московської міліції. Для цілковитої легалізації потрібно пройти процедуру реєстрації за місцем проживання. І це непросто. Крім бажання іноземця стати законослухняним, потрібні згоди ще, за скромними підрахунками, 8—10 чиновників, які скріплять своїми підписами та печатками необхідні довідки. Як результат у сорока московських ВВІРах вишикувалися кілометрові черги. За оцінками Генконсульства України, лише в Москві та Підмосков’ї працює майже мільйон українських громадян.

Офіційним ВВІРам одразу ж кинулися «допомагати» сотні кримінальних контор, які надають іноземцям «безкоштовні консультації і допомогу в отриманні тимчасової реєстрації». За «міграційну карту» — 20, за реєстрацію — 40—60 у. о. Але це для тих, хто приїхав до Білокам’яної подивитися Мавзолей Леніна і Красну площу. А ті, хто — працювати, зобов’язані отримати «пластикову картку», тобто дозвіл на трудову діяльність на території Росії. Для того, щоб працювати, треба сплатити мито і отримати офіційний дозвіл місцевих структур влади.

Нещодавно президент Росії Володимир Путін, перебуваючи в Києві на відкритті Року РФ в Україні, казав про прозорість кордонів між країнами, про відсутність віз. Насправді ж це — лише декларація. Російська влада не керується міжнародним правом. Примат міжнародного права відносно внутрішнього, національного, законодавства визнають усі, крім Москви. Безвізового режиму де-факто з Росією не існує. Його повністю скасовано місцевими підзаконними нормами, суть яких у тому, що через три дні прибулого на територію РФ громадянина України влада Росії на законних підставах може депортувати із країни.

Москва.