Президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга була однією з небагатьох державних діячів і єдиною з керівників країн Балтії, запрошених на День американського президента. Вчора вона виступила слідом за Джорджем Бушем. Подейкують, що ВВФ, як часто називають латвійського президента, має шанс після закінчення свого президентського терміну стати радницею Буша з питань «післяіракського світоустрою».
Тим часом у питанні підтримки наступної воєнної кампанії в країні немає одностайності. Днями міністр закордонних справ Латвії Сандра Калнієте публічно зробила зауваження послу в США Айвісу Ронісу, який заявив, що Латвія підтримає США у війні з Іраком. Міністр назвала таку заяву правильною по суті, але передчасною.
13 лютого будинок латвійського Сейму й Посольства США пікетували противники антиіракської кампанії. Цього ж дня комісія із закордонних справ працювала над резолюцією щодо Іраку. І тут змішалися позиції лівих і правих. У результаті прийнята резолюція підтримує «роззброєння Іраку із дотриманням міжнародного права і рішень Ради Безпеки ООН».
Одним із «найкрутіших» критиків політики Кабміну і президента став член Народної партії Олександр Кирштейнс. Він заявив: «Замість того, щоб підтримувати в односторонньому порядку війну, організовану «на прохання трудящих», Латвії треба було б подивитися на позицію Німеччини — свого великого торгового партнера. До того ж американську позицію щодо Іраку не підтримує більшість членів РБ ООН — Китай, Росія, Франція. Можливо, бути маріонеткою почесно. Але, вступаючи до ЄС, Латвія може зіткнутися з опозицією цьому підходу».
 
Рига.