В Україні досі немає чіткого механізму запобігання ухваленню законів, що суперечать вимогам Світової організації торгівлі (СОТ). Такого висновку дійшли учасники засідання Комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції, на яке були запрошені, окрім народних депутатів, Міністр економіки та з питань євроінтеграції Валерій Хорошковський та інші представники виконавчої влади.

Валерій Хорошковський поінформував про результати минулих переговорів у Вашингтоні і про поточну роботу міністерства в напрямі вступу до «всесвітнього торгового клубу». Голова Комітету ВР з євроінтеграції Борис Тарасюк зазначив, що питання вступу до СОТ треба обговорювати також із представниками бізнесу, вести своєрідну просвітницьку роботу з роз’яснення мети та процесу вступу до СОТ. Разом з тим, на думку Бориса Тарасюка, час потребує більш злагоджених дій усіх гілок влади, спрямованих на реалізацію євроінтеграційних планів Києва.

На жаль, через неузгодженість цих дій на розгляд до парламенту потрапляють закони, які прямо суперечать угодам СОТ. Приміром, Валерій Хорошковський згадав чинний закон про внесення змін до статті 3 Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності щодо придбання торгового патенту для реалізації зошитів вітчизняного виробництва». Цей документ, як зазначили учасники засідання комітету, надає пільги вітчизняним виробникам шкільних зошитів, що суперечить Угоді СОТ про субсидії і компенсаційні заходи.

На цьому ж засіданні комітет рекомендував відправити на доопрацювання проект закону «Про систему державної реєстрації суб’єктів господарської діяльності». Законопроект покликаний спростити процедуру реєстрації, проте його розробники віднесли ці питання до компетенції податковиків. На думку членів комітету, це суперечить нормам європейського права. Комітет розглянув також низку інших питань. І, зокрема, рекомендував парламенту ухвалити постанову про проведення парламентських слухань «Російсько-українські відносини: сучасний стан та перспективи».