Сьогодні глава інспекторів ООН в Іраку Ханс Блікс подасть доповідь, у якій, за попередніми даними, звинуватить Ірак у розробці балістичних ракет, бо це порушує санкції ООН. Виявлення забороненої ракетної системи напередодні вирішальної доповіді інспекції рівноцінне тому, якби Саддама застали з пістолетом, що димиться, у руці, пише «Таймс». Згідно з постановою комісії незалежних експертів, виявлені в Іраку ракети здатні долати допустимий радіус дії (150 км). Ірак, однак, переконує міжнародну спільноту в тому, що знайдені ракети є «законною програмою».

Доповідь Блікса, безперечно, посилить позиції Лондона і Вашингтона. Та чи допоможе вона союзникам дістати підтримку Ради Безпеки ООН під час просування нової резолюції, що дає дозвіл на застосування проти Іраку сили? Вашингтон вважає, що допоможе і завадить Франції, Росії та решті тих, «хто сумнівається», заблокувати таку резолюцію. Як повідомив прес-секретар Білого дому Арі Флейшер, текст нової резолюції про роззброєння Іраку вже перебуває у стадії обговорення в ООН, і вона має бути жорсткішою за прийняту в листопаді минулого року резолюцію 1441. Водночас із цим влада США відхиляє заклики європейських держав до проведення нових міжнародних інспекцій в Іраку...

Утім, не лише в РБ ООН, а й у НАТО не можуть дійти до єдиного знаменника. Відбулася вже низка засідань Ради НАТО з підтримки блоком операції проти Іраку. Всі вони не дали результатів. Франція, Німеччина та Бельгія не змінили своєї позиції, вважаючи надання військової допомоги Туреччині невчасним. Учора тривали переговори з цієї проблеми, але на момент, коли верстався номер, ще не було відомо, чим вони завершилися. Проте напередодні президент Франції Жак Ширак запевнив президента Туреччини Ахмета Сезера, що Франція захистить Туреччину в разі війни в Іраку, попри вето. Однак Ширак наголосив: воєнне розв’язання іракської проблеми залишається останнім засобом.