Якби наша митниця стала надійним форпостом держави, уряд не кивав на Верховну Раду, а допомагав їй
Уже коли поданий вище матеріал було підготовлено до друку, відбулося розширене засідання колегії Державної митної служби України. На ній побував і наш кореспондент.
Колегія не лише втішалася підсумками роботи за минулий рік. Найбільше зосереджувала увагу на проблемах, котрі заважають гарно й ретально зустрічати й проводжати усіх, хто перетинає кордони нашої держави. Допомагав робити це митникам і Президент України Леонід Кучма, який прибув на розширене засідання разом з Першим віце-прем’єр-міністром Миколою Азаровим, кількома міністрами.
Такі високі гості завітали сюди не випадково. Без сумніву можна твердити: «заманила» їх сюди цифра — майже 10 мільярдів гривень. Таку суму митники перерахували торік до держбюджету, і вона становить його четверту частину. Та ця цифра має ще й такі позитивні ознаки для служби: планове завдання вона виконала на 117,6 відсотка, до бюджету перераховано 1,5 млрд. грн. понад встановлений річний показник, на 3,44 млрд. гривень більше, ніж за 2001 рік.
Торік митними органами порушено 423 кримінальні справи про контрабанду, заведено майже 40 тисяч справ щодо порушення митних правил на величезні суми. На розгляд судів направлено 80 кримінальних справ, що майже у півтора разу більше, ніж 2001 року.
Усі наведені й інші показники, а також посилення вимогливості до митників, підкреслювалося на колегії, значною мірою є наслідком особистої ролі Миколи Каленського (на фото в центрі), якого торік було призначено головою Державної митної служби України. А вже за його участі за минулий рік було замінено 16 начальників митниць. На колегії наводилося чимало прикладів недосконалості митного контролю. Хоча б ввезення в Україну транспортних засобів, оформлених на пільгових умовах начебто для інвалідів Великої Вітчизняної війни. Декотрі з них протягом останніх чотирьох місяців стали «власниками» 10—50 автомобілів високого класу. Внаслідок таких оборудок, виявлених лише на Житомирській і Ягодинській митницях, бюджет держави втратив десятки мільйонів гривень.
Або таке виявлене «непорозуміння». У 2002 році «Укрчастотнагляд» видав дозвіл на ввезення 165 тисяч мобільних телефонів. А кількість користувачів цього виду зв’язку за цей період зросла на 1,4 мільйона. Реалізовували завезені раніше? Ні, схожа ситуація спостерігалася й у 2001 році.
Щонайменше 600 млн. гривень кожного року держава недоотримує через недостатнє використання транзитних можливостей країни. Бо дедалі більше транспортних потоків обминає територію нашої держави. Їдуть іноземці довшим шляхом, щоб швидше й без зайвої тяганини пройти наші митні формальності.
Президент зазначив у своєму виступі на колегії серед головних пріоритетів митної служби — посилення її ролі у розвитку зовнішньоекономічної діяльності, усунення прорахунків у захисті внутрішнього ринку. Бо необгрунтовані пільги щодо імпорту призводять до невигідного становища вітчизняного товаровиробника. Крім того, наявні різноманітні місцеві збори спричиняють значно більші втрати від одержаних доходів. Залишається ще досить низькою ефективність численних контрольних служб, на утримання яких витрачають чималі кошти. А наслідок такий: на товарних ринках нашої країни домінують контрабандні товари, зокрема, легкої промисловості — майже три чверті.
Окрім того, глава держави наголосив:
— Більшість нявних у роботі митної служби проблем можна було б давно усунути, якби уряд вдосконалював закони, якими вона керується.
Розширена колегія Державної митної служби України засвідчила: у нас ще не використовуються великі можливості для того, щоб вона стала надійним форпостом вітчизняної економіки, захисту її інтересів, істотного збільшення надходжень до держбюджету.