Україна ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування, яка, зокрема, передбачає право місцевої влади на свободу асоціацій. Тож сьогодні маємо понад 40 асоціацій органів місцевого самоврядування, але задекларованих швидше на папері, ніж таких, що реально діють. Навіть такі питання, як представлення голови сільради до нагороди чи відрядження працівника органу самоврядування за кордон, розв’язують у державних виконавчих органах, що, у свою чергу, аж ніяк не бажають поступатися владними повноваженнями.

А реально діє тільки три асоціації зі всеукраїнським статусом — Асоціація міст України та громад, Асоціація сільських, селищних та міських рад, Українська асоціація місцевих та регіональних влад. Це свідчить про незрілість муніципального руху та відсутність правового регулювання діяльності об’єднань органів місцевого самоврядування.

Про це йшлося під час «круглого столу», проведеного з ініціативи Асоціації міст України та громад, Київських міськради та держадміністрації, Інституту економіки та права «Крок», товариства науковців зі сприяння муніципальній реформі. Його учасники, зокрема, обговорили проект закону України «Про асоціації та інші добровільні об’єднання місцевого самоврядування», який представили голова держдепартаменту законодавчих пропозицій АМУ Віктор Кравченко та виконавчий директор Асоціації сільських, селищних та міських рад України Сергій Клебан. Над проектом працювала робоча група науковців, народних депутатів, практиків. У 36 його статтях визначено правові засади організації та діяльності добровільних об’єднань місцевого самоврядування, принципи взаємовідносин асоціацій з органами влади та місцевого самоврядування. Зокрема, записано види добровільних об’єднань, порядок створення та припинення діяльності, установчі та статутні документи, власні та делеговані повноваження, матеріальна основа діяльності тощо.

Для координації діяльності добровільних об’єднань місцевого самоврядування пропонується утворити конгрес місцевих та регіональних влад України, засновниками якого можуть бути лише асоціації зі всеукраїнським статусом.

Учасники «круглого столу» рекомендували Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянути запропоновані концептуальні засади законодавчого врегулювання діяльності асоціацій та внести законопроект на сесію парламенту.