У школах Києва відучора розпорядженням Київського міського голови Олександра Омельченка запроваджено карантин. Пов’язано це зі зростанням захворюваності на грип та ГРЗ. На радість дітлахам, які ще не встигли злягти з температурою та нежитем, а також їхніх батьків, котрі побоюються за здоров’я своїх дітей, у загальноосвітніх закаладах міста всіх типів заняття тимчасово припинено. Офіційно — на два тижні. Але, стверджують медики, ймовірно, що карантин триватиме й довше — до поліпшення епідемічної обстановки в столиці.

Хоч як це дивно, директори в багатьох школах, дізнавшись про вимушені канікули, теж зітхнули з полегшенням. Сіячі розумного, доброго і вічного, за родом своєї діяльності належать до групи ризику. Тим, хто йде на лікарняний через раптову хворобу, треба шукати підміну. По-перше, організувати її на сьогодні нелегко. А по-друге, діти, які захворіли, відстають від програми, а вчителі не встигають викласти матеріал. У підсумку страждає освітній процес.

Хоча рівень захворюваності на грип та ГРЗ у країні за минулий тиждень зріс у середньому на 25 відсотків, епідемічний поріг, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я, поки що не перевищено в жодному з міст. Упритул підійшли до нього Київ, Вінниця та окремі населені пункти Івано-Франківської області. Вірус пішов у наступ в багатьох районах Дніпропетровської області. Вже відмінено заняття в п’яти десятках шкіл двох районів Кривого Рогу. Згідно зі статистикою, за попередній тиждень в області захворіло на грип 7,5 тисячі дітей. Люди в білих халатах очікують піка епідемії грипу серед школярів Дніпропетровщини віком від 7 до 14 років наступного тижня. Тамтешні фахівці, покликані визначити тип вірусу грипу, схиляються до того, що це вірус групи «А». До того ж вони стверджують, що нинішнього року хвороба проходить інтенсивніше і тяжче, ніж торік.

Міністерство охорони здоров’я з наближенням епідемії склало перелік превентивних заходів. Там рекомендують обмежити проведення масових зібрань, а надто для дітей. Продавцям у торговельній мережі слід використовувати засоби захисту —марлеві маски. Громадян закликають без нагальної потреби не їздити в громадському транспорті, а також надавати перевагу рослинній їжі, вживати вітамінні препарати, провітрювати приміщення і робити вологе прибирання.

P. S. Коли верстався номер, стало відомо, що на вимушені канікули через епідемію грипу пішли школярі в Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Жовтих Водах і Кривому Розі Дніпропетровської області.